Ivo Josipović na naučnom skupu
0

"Hrvatska nema važnijeg susjeda od BiH"

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je u Islamskom centru u Zagrebu sudjelovao na 16. naučnom skupu "Evropski identitet Bošnjaka - Od minulog iskustva do suvremene afirmacije", istaknuvši tom prilikom da Republika Hrvatska nema važnijeg susjeda od Bosne i Hercegovine te da je bošnjački narod potpuno ravnopravan u Hrvatskoj.

Evropski identitet Bošnjaka dobit će u idućim godinama nove konture, rekao je i istaknuo da će Hrvatska kao nova članica Evropske unije dati punu podršku BiH u njenim evropskim perspektivama.

Predsjednik Josipović je, obrativši se prisutnima, rekao da se bošnjački narod razvija kao evropski narod, napominjući kako s drugim evropskim narodima dijeli značajke suverenosti i konstitutivnosti.

"Bošnjački narod ima svoju suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, koju dijeli sa sunarodnjacima koji se osjećaju Hrvatima i Srbima" i, kao i drugi narodi, raseljen je u više država, pa i u Hrvatskoj.

"Ono što ih razlikuje od drugih evropskih naroda jest to da se nacionalno ime Bošnjak, pretežno, no ne i isključivo, vezuje uz pripadnost islamskoj vjeri odnosno muslimanskoj tradiciji. Ta činjenica čini Bošnjake snažno povezane uz islamski svijet uopće. Kada o tome govorimo pod povijesnim vidicima, onda možemo ustvrditi da je ta činjenica uvjetovala povijesne sukobe i teškoće u odnosima između pojedinih grupacija, često se prelamala na područjima velikog dijela Evrope pa i ovdje na našim prostorima", rekao je i dodao kako je taj dio Evrope bio područje civilizacijskih i vjerskih sukoba i ratova, ali na sreću i prostor susretanja vjera i kultura, postavši s vremenom prostor dijaloga i suživota.

"Danas u uvjetima stvaranja evropskog jedinstva i globalnih odnosa između država, kultura i civilizacija, bošnjački narod, kao evropski narod ima veliku i naglašenu ulogu u povezivanju evropskog tradicijskog kršćanstva i islamskog svijeta", naglasio je Josipović.

Osvrnuvši se na razvoj hrvatsko-bošnjačkih i odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, rekao je da to nije uvijek išlo bez teškoća te da je ponosan na Hrvate i Bošnjake koji su tokom godina našli puteve razumijevanja i saradnje. Podsjetio je da je Hrvatski sabor još 1916. priznao ravnopravnost muslimanske vjere u Banskoj Hrvatskoj što je, kazao je, bila temeljna pretpostavka u uključivanje muslimana u sve dijelove društva.

Povezuje nas ne samo granica, već povijest, brojna prijateljstva i brojne aktivnosti, kazao je i naglasio da je bošnjački narod potpuno ravnopravan u Hrvatskoj. On je dio hrvatskog društva, mnogi pripadnici Bošnjaka zauzeli su brojna mjesta u hrvatskom društvu u raznim područjima djelovanja, rekao je i naglasio da Hrvatska jako cijeni taj doprinos kao što i cijeni sve posebnosti njihovog kulturnog i vjerskog života.

Sve to ne znači da je u odnosima među narodima i državama sve bez problema, no uvjeren sam da konstruktivan pristup koji imaju i Bošnjaci i Hrvati dovodi da se svi problemi rješavaju i da naši odnosi postaju sve bolji, istaknuo je Josipović.

Podsjetio je i da su Bošnjaci dali velik doprinos odbrani Hrvatske tokom Domovinskog rata, kao i na svoj govor u Parlamentu BiH kada je govorio o pogrešnoj politici Hrvatske 90-ih godina prema BiH.

Izlaganje predsjednika Josipovića sudionici skupa u Islamskom centru pozdravili su velikim aplauzom i odobravanjem, a nakon toga skup je nastavljen stručnim predavanjima.