BiH
2

Hrvatska ministrica Pusić razgovara sa bh. zvaničnicima o evropskom putu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić doputovala je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon protokolarnog dočeka ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH ministrica Pusić razgovarat će s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Pusić i Crnadak će razgovarati o evropskom putu BiH te o dobrosusjedskoj saradnji zemalja regiona.

Hrvatska ministrica susresti će se i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a predviđen je i susret sa članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od ključnih tema razgovora hrvatske ministrice s bh. zvaničnicima bit će evropski put BiH, nakon što je u novembru prošle godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU prihvaćen zaključak, kojim je britansko-njemačka inicijativa, pokrenuta na poticaj Hrvatske, prerasla u evropski projekt te otvorila veliku šansu za BiH.

Posjeta ministrice Pusić dio je pripreme za sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i predstavnika BiH, koji organizira Hrvatska, a koji će biti održan u Luksemburgu početkom iduće sedmice.