BiH
0

Hrvatska koalicija optužila HDZ BiH za krađu izbora

FENA
Božo Ljubić (Foto: SRNA)
Božo Ljubić (Foto: SRNA)
Čelnici Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BiH optužili su HDZ BiH za krađu izbora, ustvrdivši kako izborni rezultati nisu odraz volje naroda već, kako je rečeno na konferenciji za novinare, "dobro osmišljenog i provedenog izbornog inženjeringa".

Predsjednik Izbornog stožera HSP-a BiH Živko Budimir izjavio je kako su teška kršenja izbornog zakona zabilježena u cijeloj BiH, a pogotovo na prostorima gdje su Hrvati u većini.

"Analize izbornog procesa pokazuju da izbori nisu provedeni sukladno zakonu. Manipulacija izborima značajno je utjecala na izborni rezultat, a ima toliko pokazatelja o manipuliranju izbornim procesom da se izbori ponište", kazao je Budmir.

Kao primjere naveo je neslaganje broja glasača koji su pristupili glasanju i broja glasačkih listića u glasačkim kutijama, zatim veliki broj nevažećih glasačkih listića te pritisak stranačkih aktivista na članove biračkih odbora.

"Ovakva manipulacija izbornim procesom poznata je pod imenom 'bugarski vlak'. Mozak ovog paklenog plana bio je smješten u zgradi Javnog poduzeća Parkovi u Mostaru, gdje je prije nekoliko mjeseci instaliran 'Informativni centar HDZ-a BiH'. Sva oprema za ovaj centar, uključujući i programe koji se koriste uvezena je iz Srbije, a instalaciju programa obavili su stručni timovi iz Srbije", tvrdi Budimir.

HDZ 1990 i HSP BiH uputili su više prigovora mjerodavnim institucijama u kojim su zatražili ponovno prebrojavanje glasova na nekim biralištima, te vještačenje potpisa birača.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasio je da ove optužbe nisu iznesene kako bi se pronašao alibi za izborni rezultat te dodao kako je provjeravanje ovih navoda nije u interesu samo dviju stranaka već svih građana BiH.

"Ja uopće nisam razočaran rezultatima HDZ-a 1990 pa i čitave koalicije. Politika i politička misija koju smo mi sebi zadali prije četiri godine je politika vođena idealima i politika koja je bazirana na vrijednostima. Treba više od jednoga mandata da dođe do svakoga čovjeka, pogotovo čovjeka ojađenoga i pokradenoga, dovedenoga u bijedno materijalno i duhovno stanje. Ja sam uvjeren u ispravnost naše politike i ona će doprijeti do ljudi", kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Kada su u pitanju postizborne koalicije Ljubić je kako do sada nije bilo direktnih razgovora s čelnicima drugih stranaka.

"Više je opcija pred nama - na nekim razinama vlasti možete biti u oporbi, a na nekim u vlasti - i sve opcije bit će pažljivo analizirane. Međutim, u ovom momentu, što se tiče HDZ-a 1990, bliži smo opciji oporbe", zaključio je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.