BiH
0

Hrvatska, BiH i CG će sarađivati u slučaju katastrofa

FENA
Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora potpisale su u ponedjeljak u Dubrovniku izjavu o prekograničnoj suradnji u slučaju prirodnih i drugih katastrofa kao i upravljanju prirodnim resursima.

Potpisnici pravnog okvira za suradnju lokalnih zajednica na tromeđi su predstavnici regije i lokalnih vlasti triju država: iz Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija, Dubrovnik i općine Dubrovačko Primorje, Konavle i Župa Dubrovačka iz BiH općine Ravno, Neum i Trebinje) te iz Crne Gore općine Kotor, Tivat i Herceg Novi.

Ovo je prvi put da su se sve tri zemlje usuglasile o područjima zajedničkog djelovanja, što je značajno kada se primjerice znaju katastrofalne posljedice što ih je dubrovačko područje pretrpjelo zbog požara iz susjednih država.

Predviđeno je jačanje zajedničkog djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, u prometnom povezivanju, zajedničkom upravljanju prirodnim resursima i drugim aktivnostima od zajedničkog interesa pograničnih lokalnih zajednica.

Sporazum je rezultat susreta o suradnji općina na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore na kojem su sudjelovali ministar vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i Crne Gore Milan Roćen, te predstavnici gradova i općina s tromeđe međunarodnih organizacija.

Ministri su sličan sastanak prije godinu dana u Neumu ocijenili "političkim okvirom i iskazanom podrškom vlada", a današnji u Dubrovniku već stvorenim "okvirom za perspektivne oblike suradnje"", dok od idućeg sastanka na jesen u Herceg Novom u Crnoj Gori očekuju već "ostvarene konkretne rezultate programske suradnje".

Jandroković je istaknuo je kako Hrvatska u okviru ovogodišnjeg predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom bilježi početak programske suradnje na području zaštite od požara. "Na zaključnoj konferenciji ministara vanjskih poslova Jadransko-jonske inicijative, 27. ovog mjeseca u Zagrebu, predložit ćemo osnivanje radne skupine i uključivanje lokalnih zajednica u izradu projekta zaštite od požara i pružanje uzajamne pomoći", najavio je Jandroković.

Roćen je kazao kako će tri strane zajednički "odlučiti s kojim ćemo projektima zainteresirati međunarodnu zajednicu".

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica najavila je "forsiranje razminiranja između BiH i Hrvatske".