BiH
0

Hrvatović: Detaljno istražiti uzroke nestanka jezera u Sanici

FENA
Foto: Maid Kadušić
Foto: Maid Kadušić
Direktor Federalnog zavoda za geologiju prof.dr. Hazim Hrvatović kazao je u izjavi za Agenciju FENA da pojava nestanka jezera u Sanici kod Ključa nije neuobičajena, ali nije česta.

"Ona je karakteristična za terene koji su izrađeni od krečnjaka ili gipsa, a poznato je da na tom prostoru ima i krečnjaka i gipsa zbog čega nije ni čudno da je došlo do nestanka jezera", smatra Hrvatović.

Ovo se dogodilo i 2010. godine kada su stručnjaci iz Federalnog zavoda za geologiju dali preporuke za sanaciju, praćenje i istraživanje tog područja Općini i Civilnoj zaštiti koji bi trebali biti nosioci tih aktivnosti.

Hrvatović posebno naglašava da je ovu pojavu neophodno detaljno ispitati i utvrditi prave razloge njegovog nestajanja kako se ponovo ne bi dogodila, a s obzirom na sastav tla u tom dijelu može se očekivati da se ponovi.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović, zajedno s načelnikom Sektora za planiranje i prevenciju Kantonalnog štaba Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (CZ USK) Muhamedom Pečenkovićem, obišao je danas lokalitet jezera u Sanici kod Ključa, koje je 15. novembra presušilo i nestalo.

Ostala je provalija, koja se stalno širi te je prema procjenama Štaba CZ općine Ključ, dimenzije od dvadeset metara dubine i prečnika pedeset metara.

Poniranjem tla presječen je vodovod, koji je napajao Gornju Sanicu pitkom vodom, ali brzom intervencijom komunalnog poduzeća vodovod je prespojen i stanovništvu je omogućeno neometano snabdijevanje pitkom vodom.