"Stanje zabrinjavajuće"
0

Hrvati zatražili sjednicu PIK-a

SRNA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da je sa predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem zatražio da se sazove sjednica Savjeta za provođenje mira (PIK) u BiH u vezi sa najavljenim sazivanjem sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH), jer je PIK taj koji ima odgovornost i koordiniše OHR-om.

"Treba jasno poručiti da niko ne može biti iznad ustava i zakona i sazivati Dom naroda. Ohrabren sam što sam posljednjih dana imao na desetine razgovora s intelektualcima koji nisu vezani uz politiku i koji su nam dali podršku za politiku koju vodimo", rekao je Čović za "Nezavisne novine".

Govoreći o najavi konstituisanja federalnog Doma  naroda, Čović je rekao da će HDZ kao ozbiljna politička opcija u hrvatskom koalicionom bloku imati jasan odgovor, naročito ako su rješenje neustavna, ali da mediji nisu mjesto gdje će iznijeti rješenja ovog problema.
	
Čović smatra da do 10. marta, za kada je sazvana konstitutivna sjednica, ima smisla voditi razgovore, ali i nakon toga, te upozorava da ako se povuče potez više, onda će biti manje manevarskog prostora. "Stanje je uistinu zabrinjavajuće i svi oni koji prate zbivanja u BiH, a nisu dali svoj ključni doprinos da bi izbjegli ovo stanje, nisu uopšte razumjeli šta je BiH ili, pak, svjesno puštaju utakmicu u kojoj niko neće biti dobitnik", rekao je Čović.

On kaže da su iz HDZ-a donju granicu za formiranje vlasti već prenijeli svima, pa i predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji i pokazali maksimalnu kooperativnost i želju da se pronađe rješenje. Čović dodaje da nasilna rješenja u vezi sa sazivanjem Doma naroda zahtijevaju odgovor. 

Odgovarajući na pitanje da li je zabrinut jer dio stranaka iz Sarajeva u razgovorima s međunarodnom zajednicom etiketira HDZ BiH da priprema nerede i radikalizaciju, Čović je rekao da o tome ne zna ništa i da to nije istina.

"Međutim, sama činjenica da neko pokušava sazvati dio zakonodavne vlasti izvan ustava i zakona koji vrijede u BiH su više nego dovoljan pokazatelj da se stanje radikalizuje. Ako je neko pokrenuo slične poteze, onda mora očekivati reakciju. Kao predsjednik HDZ BiH, učinio sam sve da dođe do kompromisnog rješenja problema u BiH kako bi uspostavili vlast koja čini duh ove zemlje", rekao je Čović. 
On je pojasnio da to znači da legitimni predstavnici tri naroda treba da budu u vlasti i dogovore se o promjeni Ustava kako bi zauvijek izbjegli ovakvu situaciju. 

"Ne mogu vjerovati da SDP, ili njegovo vodstvo, ovo radi samostalno. Nemam nijednog argumenta koji govori drugo, ali je sve odavno prešlo okvire racionalnog ponašanja", rekao je Čović i složio se sa ocjenom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je politiku koju vodi Lagumdžija politika nadglasavanja i majorizacije, te da drugi narodi nisu dobro došli u BiH.

Čović je ocijenio odgovornim potezom to što je predsjednik RS došao među izbjegle Hrvate i pozvao ih da se vrate. "Dodik je do sada ispoštovano sve što smo dogovorili. Slično je poručio i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je priznao da je Dodik ispunio sva obećanja", rekao je Čović.