BiH
0

Hrvati u Domu naroda FBiH neće podržati zakon o RTVFBiH

FENA
Klub delegata hrvatskog naroda saopćio je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu da neće podržati Prijedlog zakona o javnom servisu Radio-televiziji Federacije BiH.

Rasprava o zakonu o RTVFBiH otvorena je danas kasno poslije podne u Domu naroda poslije višesatne rasprave.

Klub hrvatskih delegata tražio je da zakon uopće ne bude uvršten u dnevni red, a kad je to na osnovu većine glasova ostalih delegata učinjeno, hrvatski delegati pokrenuli su proceduru prema kojoj će se o ovom zakonu Dom naroda izjašnjavati kao o pitanju od vitalnog nacionalnog interesa. To znači da će za podršku zakonu, pored većine glasova tokom općeg izjašnjavanja delegata, trebati i većina glasova iz svakog od klubova naroda pojedinačno.

Jučer je na sjednici Predstavničkog doma Fedrelanog parlamenta zakon odobren većinom glasova. Protiv su bili poslanici stranaka s hrvatskim predznakom. Tamošnja koalicija koju predvodi HDZBiH tražila je jučer bezuspješno amandmanom da RTVFBiH ima dva posebna kanala - hrvatski i bošnjački.

Jedini od hrvatskih delegata koji se dosad na današnjoj sjednici Doma naroda izjasnio protiv uvođenja dva nacionalna kanala, jer bi to - kazao je - dovelo u diskriminirajuću poziciju Srbe kao treći konstitutivni narod u Federaciji, je Željko Asić. On je međutim naveo da su Hrvati u Federaciji obespravljeni kad je u pitanju federalna RTV zbog jezika, uređivačke i programske politike te zbog slabe pokrivenosti signalom područja u kojima su Hrvati većina.

Asić je podnio amandman kojim predlaže da sjedište RTV-a FBiH bude u Mostaru, a ne u Sarajevu.

Ured visokog predstavnika jutros je zatražio pismom da delegati Doma naroda obavezno razmatraju ovaj zakon na aktulenoj sjednici jer on nije bio u okvirnom dnevnom redu, najavljenom mnogo prije.

Donošenje Zakona o javnom servisu RTVFBiH jedan je od posljednjih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.