Vesna Pusić
0

Hrvati u BiH nemaju pravog osnova za uticaj

SRNA
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Poslanik u Saboru Hrvatske Vesna Pusić ocijenila je da Hrvati u BiH u ovom trenutku nemaju pravog osnova za uticaj u državi.

"U tom smislu Hrvatima u BiH na raspolaganju stoji 'Evropski projekat', s obzirom na posebne veze sa Hrvatskom koja je vjerovatno pred vrlo brzim članstvom u EU", ocijenila je Pusić pred današnju promociju knjige "Hrvati u BiH: Ustavni položaj, kulturni razvoj i nacionalni identitet".

Ona je rekla da je cilj ove publikacije uvid u trenutnu situaciju, "kada se podvuče crta", gdje su Hrvati u BiH, ali i gdje je BiH.

"U njoj se nalazi mnogo rasprava kako je došlo do trenutne situacije. Statistika u njoj je gruba, okrutna i indikativna i govori strašne činjenice da u BiH u 2008. godini živi pola miliona ljudi manje nego 1991. godine i da je 47 posto Hrvata, 44 posto Srba i 61 posto Bošnjaka protjerano i raseljeno za vrijeme rata", istakla je Pusić.

Ona je dodala da su ovi podaci "otrežnjujući" i govore kako je društvo devastirano, ističući da je projekat izgradnje društva i države "potrebno početi danas, ako već nije počeo jučer".

Govoreći o mogućnosti stvaranja trećeg entiteta, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je novinarima prije promocije, da bi to predstavljalo razaranje i segmentaciju Hrvata.

"To bi bila segmentacija do te mjere da se oni više pretvaraju u manjinu, a ne u konstitutivni narod, jer šta je sa Hrvatima u tuzlanskom bazenu, Sarajevu, srednjoj Bosni i Posavini. Hrvatsko pitanje se rješava kroz cijelu BiH, a ne entitete", ocijenio je Mesić.
Knjiga "Hrvati u BiH: Ustavni položaj, kulturni razvoj i nacionalni identitet" predstavlja zbornik radova sa istoimenog naučnog skupa održanog prošle godine u Zagrebu. 

Promociju su organizovali Centar za demokratiju i pravo Mirko Tripalo iz Zagreba, Filozofski fakultet i Fakultet političkih nauka iz Sarajeva. 

Osim gostiju iz Zagreba, današnjoj promociji su, osim domaćih zvanica iz kulturnog i javnog života, prisustvovali i predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić.