Sastanak Inzko - Jandroković
0

"Hrvati u BiH bi mogli biti odlučujuća snaga proevropskih promjena"

FENA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice i posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom, saopćeno je iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim događanjima na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini te o planovima za konstituiranje vlasti na državnoj razini i na razini Federacije BiH.

Inzko je izvijestio o naporima koje poduzima međunarodna zajednica kako bi se postizborna politička situacija u BiH što prije konsolidirala te spriječila stagnacija funkcioniranja vlasti. Također je informisao i o planovima organizacijskog reformiranja prisutnosti međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Jandroković je ponovio da poštivanje teritorijalne cjelovitosti i suverenosti BiH kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda i ostalih građana ostaju temeljna načela Republike Hrvatske u odnosu prema Bosni i Hercegovini.

Pritom je izrazio mišljenje da marginalizacija bilo kojeg od tri konstitutivna naroda može predstavljati značajan problem u budućem stabilnom funkcioniranju BiH te dodao kako bi Hrvati, iako najmalobrojniji narod u Bosni i Hercegovini, mogli odigrati ulogu vezivnog tkiva na unutarnjopolitičkom planu i biti odlučujućom snagom proevropskih promjena. Ponovio je kako Republika Hrvatska ima strateški interes za stabilnost i euro-atlantsku perspektivu BiH, ali i cijelog prostora jugoistočne Europe.

Inzko je istaknuo je da je Hrvatska faktor stabilnosti u regiji. Dodao je također, vezano uz hrvatski pregovarački proces s Europskom unijom, kako se približavanjem Hrvatske članstvu u Europskoj uniji ne radi samo o procesu proširenja Unije, već o njezinom zaokruživanju i povijesnom ujedinjavanju, stoji u saopćenju.