Milorad Dodik reaguje
0

"Hrvati su zbog Mesića u BiH beznačajna manjina"

SRNA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić "prošlost u svakom smislu" i da bi o njemu najbolje mogu da govore Hrvati iz BiH čije je interese potpuno zanemario.

Dodik je naglasio da je Mesić doveo Hrvate u BiH u poziciju da budu "gotovo beznačajna manjina".

On je podsjetio da su prije izvjesnog vremena u okviru nekih anketa koje su rađene u Hercegovini na pitanje koga podržavate - Dodika ili Mesića - Hrvati iz Hercegovine podržali su Dodika.

"I tu sam pobijedio. On odlazi, a ja tu ostajem i ja ću imati priliku da se bavim i dalje politikom. Ja samo želim da odbranim ono što je RS-u dato Dejtonskim sporazumom i njeno pravo na organizaciju života u političko-teritorijalnom smislu i drago mi je što to nervira Mesića", istakao je Dodik u izjavi Srni.

On je dodao da je hrvatski predsjednik, vjerovatno, inspiraciju za napade dobio na njega tokom nedavne posjete Sarajevu.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić tokom posjete Berlinu optužio je premijera RS da radi na razbijanju BiH.

Mesić je predsjedniku Njemačke Horstu Keleru rekao i da "Evropa mora visokom predstavniku u BiH da omogući da iz politike eliminiše one koji ne priznaju i koji razbijaju BiH, jer to smeta stabilizaciji i evropskom usmjerenju regiona".

Predsjednik Srbije Boris Tadić, komentarišući Mesićevu izjavu, rekao je da istupi poput Mesićevog ne koriste nikome u regionu.

"Niko ne može da podeli BiH, jer to ne bi bilo korisno ni za jednu zemlju u okruženju, ne samo za BiH i narode koji žive u njoj. To bi bilo protivno i srpskim nacionalnim interesima. Milorad Dodik je odgovoran čovek i veoma dobro zna da nije dobro povlačiti poteze koji su protivni interesima srpskog naroda", izjavio je Tadić novinarima.

Prema Tadićevim riječima, Dodik ima pravo da se, čuvajući cjelovitost BiH, istovremeno bori za legitimne interese Republike Srpske.