Tonči Staničić
0

"Hrvati su najslabija karika u BiH"

SRNA
Tonči Staničić
Tonči Staničić
Ambasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić izjavio je da su Hrvati u BiH ugroženi i da razjedinjenost među njima otežava ostvarenje njihovog osnovnog cilja - jednakopravnosti.

"Ugroženost Hrvata nema nikakve veze s hrvatskim političarima. Možda bi nekome odgovarala teza da Hrvati sami sebe ugrožavaju, ali to ipak nije slučaj. Bilo bi jako dobro da to shvate i političari u BiH i predstavnici takozvane međunarodne zajednice", rekao je Staničić za današnji broj "Nezavisnih novina".

On je istakao da se razjedinjenost Hrvata u najkraćem roku mora prevladati kada je riječ o strateškim interesima hrvatskog naroda u BiH, a to su stvarna konstitutivnost i jednakopravnost.

"Ako BiH zamislimo kao lanac, Hrvati su njegova najslabija karika. Bez Hrvata nema ni BiH. Nema je onakve kakva je postojala vijekovima, kao društvena zajednica tri ravnopravna naroda. Zaključak koji iz ovoga proizlazi je vrlo jednostavan, BiH se prvo treba braniti na Hrvatima i njihovom položaju", smatra ambasador Hrvatske u BiH.

On je ocijenio da je BiH do sada trebalo da dobije liberalizaciju viznog režima i da je velika greška što se uopšte i pomislilo da se ovo pitanje dovodi u vezu sa ustavnim promjenama ili nekim drugim uslovima.

Staničić smatra da je trenutna politička situacija u BiH veoma zabrinjavajuća i da bi zaostatak na putu ka evroatlantskim integracijama mogao imati izuzetno teške posljedice u budućnosti. 

On je istakao da "BiH mora da zadržati priključak sa regionom, jer će inače izolacija produbiti političku i ekonomsku krizu i potpuno onemogućiti bilo kakav napredak".
Ocjenivši da su odnosi na unutrašnjoj političkoj sceni u BiH vrlo loši i da se i dalje pogoršavaju, hrvatski ambasador je rekao da bez kompromisa nema rješenja.

"Do kompromisa je moguće doći samo ako svako da svoj doprinos. Ako je evrointegracijski proces zaista cilj svih, a svi se deklarativno za to zalažu, onda će do kompromisa lako doći. Veoma je važno shvatiti da je i unutrašnje probleme u BiH lako riješiti ako se evrointegracije iskreno prihvate kao nacionalni prioritet BiH, svih naroda i manjina. Prethodni uslov za sve to je ostvarenje principa konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda, u praksi", rekao je Staničić.