Hasan Kreho, "Eko forum"
0

"Hrvati bi mogli tužiti BiH zbog eko katastrofe"

Sarajevo-x.com
Foto: Maglaj.net
Foto: Maglaj.net
Toksična tekućina, koja je protekle subote ispuštena kroz kolektor otpadnih voda u krugu kompanije "Arcelor Mittal" u Zenici u rijeku Bosnu, prouzrokovala je do sad neviđenu štetu flore i faune ovog područja, a sanacija će godinama potrajati, smatra Hasan Kreho, predsjednik ekološke organizacije "Eko forum" iz Zenice.

Prema njegovom mišljenju, ekološka katastrofa koja je zadesila ovo područje mogla se izbjeći da nije intertnosti i pasivnost nadležnih federalnih inspekcija, koje ne shvataju ozbiljnost problema stalnog ugrožavanja životne sredine. Krivac za incident je tokom vikenda iskoristio dan kada inspektori ne rade i bez bojazni od sankcija ispustio otrovnu masnu tekućinu u rijeku.

"Radi se o teškim zagađivačima i vrlo opasnim materijama, koje se ispuštaju u zrak i vodu, a koje prouzrokuju kancerogena oboljenja. Već u petak poslijepodne moglo se osjetiti prekomjerno zagađenje zraka vode, klime, tla, ljudi otežano dišu, ne otvaraju prozore, a u međuvremenu kompanije nastavaju koristiti situaciju jer znaju da inspektori ne rade vikendom“, kazao je Kreho u razgovoru za Sarajevo-x.com.

On smatra da treba javno imenovati krivca za trovanje rijeke, a da Federalni parlament mora što prije donijeti izmjene i dopune zakona o zaštiti čovjekove okoline, kojim će se propisati oštrije sankcije za prekršioce. Sadašnji zakon za prekršaje ove vrste predviđa sankcije u iznosu od 500 KM za fizička lica, a pet hiljada KM za pravna lica. Kreho naglašava da je nakon obilaska terena i korita rijeka jasno ustanovljeno da se radi o jednoj vrsti katrana, odnosno da je opasna materija dospjela iz Arcelor Mittala.

"Lokalne i federalne vlasti ne žele konfrontaciju sa Mittalom, pod izgovorom da oni zapošljavaju hiljade radnika, a istovremeno građane drže kao njihove taoce. Ni načelnik Općine Zenica do sada se nije oglasio, a da ne spominjem da smo nabavili mobilnu stanicu za mjerenje zagađenosti grada, a koja nam stoji kao muzejski eksponat“, ističe on.

Kreho je ponovio da izlijevanje toksične materije nepovratno oštetilo životnu okolinu, a najveću štetu BiH bi imala od moguće tužbe iz susjedne Hrvatske.

"Izvjesno je da je dio te tekućine već otišao u Savu, te da postoji osnovana bojazan da će Republika Hrvatska tužiti Bosnu i Hercegovinu", tvrdi naš sagovornik.

Za njega je apsurdno da, prema sadašnjem zakonu, krivac za ekološki katastrofu na rijeci Bosni, odnosno kompanija koja zarađuje stotine miliona maraka plati tek nekoliko hiljade KM kazne.

Podsjećamo, ekološki incident se desio prošle subote, kada su rijeku Bosnu ispuštene veće količine materije još neutvrđenog porijekla, koja je izazvala drastično zagađivanje vode i pomor ribe.