BiH
0

HRS: Naša snaga su naše ideje i naša načela

FENA
Izigrani i razočarani u dosadašnju vlast, puka obećanja i političke floskule, građani Čapljine pružili su priliku mladim i stručnim intelektualcima i s velikim zanimanjem slušali izlaganje kandidata Hrvatske republikanske stranke (HRS), sve jače političke snage u Hrvata u BiH, saopćeno je iz ove stranke.

Predstavljanje kandidata otvorio je domaćin Marijo Jurković, koji se dotaknuo konkretnih problema koji muče Čapljince.

"Ponižavanja koja, ponajviše, trpe žitelji pojedinih naselja u općini Čapljina nisu pokrenula niti jednu strukturu vlasti da prozove i potencira rješenje problema graničnog prijelaza. Vlada RH iz nekih svojih razloga koči formiranje grupe koja bi trebala zajedno s bh. stranom riješiti anomalije koje su nastale zbog pogrešne kategorizacije GP.

Jurković se u svom izlaganju dotakao i poljoprivrede, problema poljoprivrednika u HNK-u, prezentirajući prijedlog HRS-ovih rješenja spomenutih problema. Martina Pejdo, kandidatkinja na listi za HNK predstavila je program zaštite okoliša.

Potpredsjednik HRS-a Slaven Bevanda svoje izlaganje usmjerio je na preustroj BiH prikazujući kartu koju je izradila ova stranka.

"Cijeneći da ovakav amandmanski nametnuti Ustav i unutarnji ustroj više ne odgovaraju duhu Washingtonskog sporazuma, HRS predlaže preustroj FBiH u skladu s temeljnim načelima spomenutog sporazuma koji sadržava teritorijalni i administrativni preustroj BiH po mjeri svih naroda, ali i po mjeri svakog čovjeka", pojasnio je Bevanda.

Vesna Šunjić je ukazala na brojne probleme u obrazovanju naglašavajući posebno teško stanje u osnovnom obrazovanju.

"Danas učenici nemaju uvjerenja o završenim razredima, pohađaju nastavu po neadekvatnim pedagoškim standardima i bez cjelovitog nastavnog plana i programa na hrvatskom jeziku. Zbog neodgovarajućeg planiranja sredstava za troškove osnovnog školovanja djeca nemaju ni sistematske preglede što je, imajući u vidu važnost prevencije i ranog otkrivanja zdravstvenih problema u djetinjstvu, nedopustivo", navela je Vesna Šunjić, prezentirajući prijedlog HRS-ovih zakonskih rješenja u ovom segmentu.

Pred sam kraj okupljenim Čapljincima obratio se predsjednik stranke Slaven Raguž, koji je naveo da su se iskristalizirale dvije strane u Hrvata: jedna koja, kako se izbori bliže, sve otvorenije igra na kartu pridobivanja glasova izvan okvira legitimnosti hrvatskog naroda i druga koja je čvrsto utemeljena u okviru te legitimnosti, ali bez ikakve vizije, cilja, strategije, osim naravno one za kadrovskim zbrinjavanjem podobnih stranačkih kadrova.

"Ako upitate i jedne i druge, za što se zalažu i ono što je važnije postoji li iole realan način ostvarenja toga za što se zalažu, nećete dobiti odgovor. Zašto? Zato što ga nema. HRS je jedini izašao s pismenim dokumentima o prijedlogu reforme HNS-a, prijedlogom ustavnih promjena u BiH, prijedlogom rješenja izbornih pravila za Mostar, s konkretnim gospodarskim programom, reformom školstva, i drugih segmenata. Naša snaga su naše ideje i naša načela", zaključio je Raguž, stoji u saopćenju HRS-a.