BiH
0

Hrkač: Igra sa Tužilaštvom i Sudom

Sarajevo-x.com/BIRN
Ročište o izjašnjenju o navodima optužnice protiv Ivana Hrkaća odgođeno je do daljnjeg jer se optuženi još jednom nije pojavio pred Sudom BiH.

Državno tužilaštvo tereti Ivana Hrkaća, zvanog Cikota, da je kao pripadnik jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Kažnjeničke bojne koja je djelovala na području Širokog Brijega, između maja i jula 1993. godine, "nanosio tešku tjelesnu i duševnu bol ratnim zarobljenicima, pripadnicima Armije RBiH".

U optužnici se, između ostalog, navodi kako je Hrkać ubio jednog Bošnjaka, te da je prema zatočenicima u osnovnoj školi u Dobrokovićima kraj Širokog Brijega, nečovječno postupao, mučio ih i prisiljavao na seksualne odnose.

Mario Bogdanović, Hrkaćev branilac, kazao je kako se njegov klijent nije mogao odazvati na poziv Suda "zbog zdravstvenih razloga".

"Ivan Hrkać se nalazi na liječenju na Psihijatrijskoj klinici u Splitu. Mi smo u telefonskom kontaktu i on mi je kazao da je tamo", izjavio je Bogdanović.

Bogdanović je oštro negirao sumnju tužiteljice Vesne Tanćice da se njegov klijent nalazi u bjekstvu ili da se skriva.

"Negiram da je u bjekstvu. On ima hrvatsko državljanstvo i u Republici Hrvatskoj se nalazi na liječenju", rekao je Bogdanić još jednom se pozivajući na ljekarske nalaze koje je Odbrana priložila tokom decembra i januara ove godine, a koje Tužilaštvo smatra spornim.

Navodeći kako na pozive Suda upućene optuženom odgovara jedino branilac Bogdanović, tužiteljica Tančica je kazala kako se "Ivan Hrkać igra sa Tužilaštvo i Sudom" napomenuvši da je "sudski vještak ustvrdio da su u dostavljenoj medicinskoj dokumentaciji Ivana Hrkaća navedene dvije dijagnoze koje isključuju jedna drugu", te kako je "Hrkać sa psihijatrijskog aspekta, sposoban dolaziti u Tužilaštvo".

Tužiteljica Tančica je ponovila zahtjev da se Ivanu Hrkaću odredi pritvor, čemu se Odbrana usprotivila. Očekuje se odluka Suda koji je optužnicu protiv Hrkaća Sud BiH je potvrdio 10. januara.