Drugi gastro eko-fest
0

"Hrana sa sevdahom“ u Sarajevu

FENA
Drugi gastro eko-fest, pod nazivom "Hrana sa sevdahom“, bit će održan od 23. do 26. aprila u Sarajevu, a izlagači dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine. Kako je najavljeno, sarajevski kulinarski virtuozi sutra će na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović pripremati specijalitete koje će moći degustirati građani i posjetioci festivala.

U večernjim satima u Domu Oružanih snaga BiH bit će upriličeno predstavljanje malezijske nacionalne gastro-ponude, predstavljanje narodnih nošnji Malezije i prikazivanje kratkog filma o prirodnim ljepotama Malezije.

"Za petak smo predvidjeli kulturno-umjetnički program, a u subotu prezentaciju bosanskog lonca. Cilj nam je da se posjetiocima i prisutnima na Trgu Alije Izetbegovića predstavi šta sve ide u bosanski lonac, kako se on spravlja, i da se pokaže da je, i pored toliko sastojaka, bosanski lonac itekako ukusan“, kazala je za Fenu, u ime organizatora, Samira Katica-Arnautović.

Pored predviđenih programa, na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović bit će postavljena i savjetodavno-prodajna izložba zdravih proizvoda - ljekovitog bilja, pčelinjih proizvoda, eko-hrane...

Tokom trajanja eko-festa prigodne kulturno-umjetničke programe izvest će kuturno-umjetnička društva iz Vareša, Goražda i Sarajeva.

Organizator festivala i glavni nosilac svih aktivnosti je ekološka nevladina organizacija "Dio srca“, a partneri su im Asocijacija organskih proizvođača BiH.