Nevesinje
0

Hrana dopremljena na farmu "Kovačica"

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Put prema centralnom magacinu stočne hrane u mjestu Sotilja u Nevesinju večeras je odblokiran, što je omogućilo dopremanje hrane za stoku na farmu "Kovačica" Planinskog dobra Nevesinje, čime je spriječeno uginuće 400 najkvalitetnijih muznih krava koje su posljednih dana bile bez hrane i vode.

Direktor Planinskog dobra Milorad Pikula potvrdio je Srni da je mašina Rudnika i Termolektrane /RiTE/ Gacko večeras poslije 20.30 časa, nakon cjelodnevnog rada, probila put do magacina, odakle je hrana traktorom prevezena na farmu "Kovačica".

"Spriječili smo katastrofu, ali ova farma je i dalje bez struje i vode, i situacija nije nimalo ohrabrujuća", rekao je Pikula i podsjetio da je posljednjih dana uginulo osam najvalitetnijih grla, te da se očekuje još uginuća, jer se na farmi nalazi dvadesetak od gladi iscrpljenih životinja.

Pikula kaže da još nije probijen put prema farmi Pomakovci, gdje je 250 junica i 400 ovaca bez vode, ali hrane ima za dva do tri dana. Prema njegovim riječima, na trećoj farmi - u Sotilji, na kojoj ima 360 muznih krava, za sada ima dovoljno hrane.

Iako je i dalje veoma teška situacija na farmama, jer je neizvjesno kada će ova opština dobiti struju i vodu, Pikula kaže da je probojem puta prema magacinu stočne hrane spriječena velika katastrofa i masovno uginuće životinja, te izražava veliku zahvalnost RiTE Gacko na nesebičnoj pomoći.