BiH
0

Hrabra nana Mina sa Sokoca: Feridu sam spasila život, a on me nije zaboravio

Anadolija
Mina Jahić (Foto: Anadolija)
Mina Jahić (Foto: Anadolija)
Mina Jahić, 80-godišnjakinja iz sela Mrčići kod Sokoca, i dan-danas jasno se sjeća događaja iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini, kada je spasila život mladiću koji je pobjegao četnicima koji su ga poveli na strijeljanje u Pakleniku kod Rogatice.
Mina Jahić (Foto: Anadolija)
Mina Jahić (Foto: Anadolija)
Za ovaj hrabri čin, bivša ame­rička drža­vna sekretarka Hi­lla­ry Clin­ton dodijelila je nani Mini priznanje za ličnu hrabrost 2011. godine.

Iako u poodmaklim godina, Mina se sjeća i datuma kada je Ferid Spahić, preživjeli mladić, zakucao na njena vrata u Mrčićima.

“Došao je 14. jula.1992. godine. Pobjegao je sa strijeljanja u Pakleniku kod Rogatice”, kaže nana Mina u razvoru za agenciju Anadolija i dodaje da je u njenoj kući ostao narednih mjesec dana.

Mina kaže da je spašavajući život tog mladića, riskirala i živote svoje djece.

“Nije me bilo strah iako smo svi bili u okruženju. Nikud nismo mogli izaći. Četnici su bili svuda oko nas, ali nisu ulazili u kuće. Svi su znali da sam ga ja spasila”, kaže MIna koju smo zatekli u zgradi UN-a u Sarajevu u kojoj je održano predavanje pomoćnice državnog sekretara SAD-a za pitanja populacije, izbjeglica i migracija Anne Richard.

Nana Mina kaže da je prvo što je primijetila kod Ferida bilo da je mladić u veoma lošem fizičkom stanju. Bio je vidno izudaran, prestrašen, nije mogao da spava niti da jede. Ipak, Mina ga je izliječila.

Ferid Muhić je nakon mjesec skrivanja u Mininoj kući otišao prema Goraždu, ali do danas Mina je održala kontakt s njim.

“Ferid sada živi u Ilijašu, skoro sam bila kod njega. Čujemo se često, a i obilazi me”, kaže ova hrabra starica.

Ona je na sa­mom počet­ku agre­si­je na BiH u svo­joj kući u selu Mrčići kod Sokoca sa­kri­la Fe­ri­da Spa­hića, ko­ji je pobjegao od grupe četnika koji su ga namjeravali satrijeljati. Ferida su četnici priveli zajedno sa gru­pom Vi­še­građa­na 1992. godine i poveli na strijeljanje u Pa­kle­ni­ku kod Ro­ga­ti­ce, no on je uspio pobjeći i sakriti se u kući Mine Jahić.