BiH
15

Hotel Igman i dalje propada, obnova čeka zbog neuspješne privatizacije

Piše: M. N.
Hotel Igman koji se nalazi na istoimenoj planini već godinama je oronula zgrada koja čeka novog vlasnika kako bi joj se vratio stari sjaj. Hotel je u vlasništvu preduzeća ZOI '84, odnosno Kantona Sarajevo.

Od 2004. godine kada je završena sva papirologija kako bi se mogao raspisati natječaj za prodaju, obavljeno je osam pokušaja privatizacije. Nažalost, 10 godina poslije toga, vjetar je jedini gost ovog starog sarajevskog hotela izgrađenog za potrebe Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevo 1984. godine. U posljednjem ratu potpuno je devastiran.

"Nadzorni odbor ZOI '84 je dužan da donese odluku o tenderu, te izvršiti procjenu objekta kako bi se mogao prodati. Mi smo zainteresovani da to bude što prije jer je teška situacija i u ovom sektoru", rekao je za Klix.ba Sead Kamarašević, direktor Agencije za privatizaciju KS.

Kako saznajemo u KJP ZOI '84 procjena objekta hotela Igman je završena i nadaju se da će uskoro biti prodan.

"Ovaj proces traje predugo. Imali smo nekoliko pokušaja, ali do sada se niko nije pokazao ozbiljnim kupcem. Procjena objekta je završena i ona iznosi oko pet miliona KM, a minimalna cijena je 4,3 miliona KM. Nadamo se da će biti nešto od toga jer bi nam valjalo svima u ovom vremenu", rekao je direktor ZOI '84 Džemal Bisić.

Hotel Igman ima površinu od 5.102 kvadratnih metara, te pripadajuće zemljište od 40.951 kvadratnih metara na kojem bi se mogli graditi i dodatni objekti.