BiH
3

Hollande istakao da Francuska podržava BiH na putu ka EU

Klix.ba
Predsjednik Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovića te članovi Željko Komšić i Bakir Izetbegović danas su se sastali sa predsjednikom Republike Francuske Françoisom Hollandom.

Tokom susreta članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa francuskim predsjednikom o stanju u Bosni i Hercegovini i njenom putu prema Evropskoj uniji.

Govoreći o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, Hollande je istakao čvrstu podršku Francuske Bosni i Hercegovini na putu u EU. Također, on je naglasio da, uprkos trenutnom zastoju, Francuska ima povjerenja u BiH i njenu budućnost u EU.

On je istakao da njegova zemlja podržava proširenje EU i ostaje posvećena univerzalnim vrijednostima, koje predstavljaju temelj Unije. Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Francuskoj za ovu podršku, te iznijeli svoj stav da Francusku vide kao strateškog partnera.

Članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Francuske razgovarali su i o bilateralnim odnosima dvije zemljee, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose. Oni su se složili da ekonomski odnosi nisu na nivou onoga što bi dvije zemlje mogle zajedno postići. Članovi Predsjedništva BiH pozvali su Francusku na veća ulaganja i prisustvo francuskih firmi u BiH.

Također, izrazili su spremnost osigurati podršku francuskim investicijama, kako bi ekonomski odnosi dvije zemlje dostigli odgovarajući nivo i reflektovali dobre političke odnose BiH i Francuske. Zajedno su ocijenili da postoji značajan investicioni potencijal u BiH, koji bi trebao da ohrabri osnaživanje ekonomskih odnosa i ulaganja u energetski i trgovinski sektor.

Na sastanku je razgovarano i o ulozi i djelovanju međunarodne zajednice u BiH.