BiH
0

Holivudska zvijezda Jurnee Smollett posjetila AUBiH

Sarajevo-x.com
U saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini danas je posjetila gospođa Jurnee Smollett, poznata holivudska glumica i pjevačica u pratnji svoga supruga, muzičara Josiahe Bella.

Razgovor sa studentima AUBiH-a upriličen je danas u amfiteatru UNITIC-a u Sarajevu, a domaćin i moderator bio je predsjednik AUBiH-a, Denis Prcić. U sklopu nastojanja Ambasade SAD-a da promovira angažman mladih i kulturu, gđa. Smollett je govorila o svom radu kao glumica i humanitarna radnica, a dotaknula se i važne uloge koju mladi ljudi imaju u izazivanju promjena u svom društvu.

Odrediti životne prioritete, ići za njima i slušati srce, bili su najupečatljivije poruke Jurnee Smollett u razgovoru sa studentima AUBiH-a. Ona je istakla da porijeklo, boja kože, socijalni status još uvijek igraju određenu ulogu, ali da je ipak moguće uspjeti bilo gdje u svijetu, pa tako i u SAD i u BiH.

Ni Amerika nije idealna zemlja, ali sada je mnogo bolja i naprednija nego u vrijeme odrastanja njihovih roditelja. Oboje su, ipak, naglasili da se trude kako bi Ameriku učinili boljom za njihovu buduću djecu.

Jurnee Smollett igrala je naslovnu ulogu u filmu Denzela Washingtona iz 2007. godine "The Great Debaters". Također, poznata je po svojim ulogama u televizijskim serijama The Defenders (Odbrana), Friday Night Lights, and Cosby. Smollett je najmlađa članica odbora 'Umjetnici za novu Južnu Afriku' (ANSA), neprofitne organizacije koja djeluje u SAD-u i Južnoj Africi s ciljem borbe protiv HIV/AIDS-a, unaprijeđenja ljudskih prava i jednakosti, zaštite prava na glasanje, obrazovanje i pružanje nadahnuća djeci koja su postala siročad zbog AIDS-a, ali i svoj ugroženoj djeci i mladima. Sa svojim suprugom Josiahom Bellom u braku je šest mjeseci.