Promovisanje mladih i kulture
0

Holivudska glumica Jurnee Smollett dolazi u BiH

FENA
Jurnee Smollett
Jurnee Smollett
U sklopu posjeta Bosni i Hercegovini, poznata hollywoodska glumica i pjevačica Jurnee Smollett, u pratnji svoga supruga muzičara Josiahe Bella, održat će niz susreta s mladim ljudima u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Prilikom posjete Mostaru i Sarajevu, a u sklopu nastojanja Ambasade SAD-a da promovira angažman mladih i kulturu, Smollett će govoriti mladima o svom radu kao glumice i humanitarne radnice i dotaknut će se važne uloge koju mladi ljudi igraju u izazivanju promjena u svom društvu.

U utorak, 10. maja planirana je posjeta Mostaru gdje će u 11,30 sati u Američkom uglu biti upriličena prezentacija za učenike Gimnazije Mostar.

U Amfitetaru Fakulteta humanističkih nauka na Univerzitetu "Džemal Bijefić", u 13 sati planirano je predavanje i razgovor sa studentima Odsjeka za glumu i Odsjeka za engleski jezik spomenutog fakulteta.

U Muzičkom centru Pavarotti, u 15,30 sati održat će se radionica o pisanju pjesama i muzičkoj produkciji.

U srijedu, 11. maja, u Drugoj gimnaziji u Sarajevu u 9,30 sati bit će održan razgovor s učenicima srednje škole, nakon čega će u Američkom univerzitetu u Sarajevu u 11,15 sati biti upriličen razgovor sa studentima toga univerziteta.

Inače, glumačka karijera Smollett uključuje i naslovnu ulogu u filmu Denzela Washingtona iz 2007. godine "The Great Debaters". Također je poznata po svojim ulogama u televizijskim serijama The Defenders (Odbrana), Friday Night Lights, and Cosby.

Smollett je najmlađa članica odbora Umjetnici za novu Južnu Afriku (ANSA), neprofitne organizacije koja djeluje u SAD-u i Južnoj Africi s ciljem borbe protiv HIV/AIDS-a, unaprijeđenja ljudskih prava i jednakosti, zaštite prava na glasanje, obrazovanje i pružanje nadahnuća djeci koja su postala siročad zbog AIDS-a, ali i svoj ugroženoj djeci i mladima, navodi se u saopćenju.