BiH
0

Holbrooke: Karadžića štite SDS i crkva

NINA
Richard Holbrooke
Richard Holbrooke
Američki diplomat Richard Holbrooke izjavio je danas da bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića štite pripadnici Srpske demokratske stranke (SDS), ali i Srpska pravoslavna crkva.

“Neki članovi SDS-a su umiješani u to. Mislim da je SDS kriminalna organizacija koja Karadžiću pruža utočište”, rekao je Holbrooke u intervjuu američkoj novinskoj agenciji AP.

On je dodao da bi, kada bi trebalo nagađati gdje je Karadžić, najprije rekao da je on u nekom manastiru, ošišan i s bradom.

Haaški tribunal optužio je Karadžića, inače osnivača SDS-a, i bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za ratne zločine, genocid i kršenje običaja i pravila ratovanja. Za njih dvojicu se smatra da su odgovorni i za zločin protiv muslimana u Srebrenici jula 1995.

Iako su prvo vojnici NATO-a, a zatim i pripadnici snaga EU-a na tlu BiH, proveli veliki broj akcija u cilju hapšenja Karadžića i Mladića, oni su i dalje na slobodi.

Zapovjednik EUFOR-a, bojnik David Leakey rekao je jučer da se mreža oko dvojice najtraženijih haaških optuženika steže, ali je Holbrooke odbacio ovu njegovu tvrdnju.

“Mreže su za pecaroše. Ratne zločince kao što su Osama bin Laden, Saddam Hussein ili Radovan Karadžić tako ne možete uhvatiti”, rekao je američki diplomat.

“Karadžića je nemoguće uhvatiti bez insajdera. Suštinski problem su kriminalne grupe koje štite nacionaliste. U ime nacionalizma ti ljudi stječu osobno bogatstvo i to na račun naroda u BiH”, rekao je Holbrooke.