Ne zaboravlja Srebrenicu
0

Holandski vojnik: Bili smo nemoćni protiv 3.000 Srba

Sarajevo-x.com
Wim Dijkm
Wim Dijkm
Država Holandija je odgovorna za smrt troje Bošnjaka koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine odlučio je jučer holandski Apelacioni sud. Vojnik koji je u to vrijeme bio u Srebrenici tvrdi da su snage UN-a bile nemoćne.

Wim Dijkma je holandski vojnik koji je u julu 1995. godine bio u Srebrenici. On i njegove kolege su trebali zaštititi sigurnu zonu u Srebrenici. No, nisu. Tog kobnog jula dogodio se najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata.

Dijkma tvrdi da su vojnici bili nemoćni i da ničim nisu uspjeli zaustaviti ubistva 8.000 muškaraca i dječaka.

"Naši prijatelji, SAD, Velika Britanija i Francuska onemogućili su nam da činimo ono što smo trebali. Osim toga, nismo mogli braniti enklavu sa 420 vojnika od kojih je 250 pripadalo pješadiji. Nismo mogli golih ruku braniti krug od 50 kilometara od 3.000 teško naoružanih Srba s tenkovima", kazao je Dijkma.

Nakon Srebrenice Holanđanin je napustio vojsku.

"Vjerovao sam da ljudi ne mogu biti tako loši i kada sam shvatio koliko sam bio naivan poludio sam. Pogriješio sam vjerujući u ljude", dodao je.

Podsjetimo, presudom Okružnog suda u Haagu, Holandija je jučer proglašena krivom za smrt tri Bošnjaka, koji su istjerani iz baze holandskih vojnika u Srebrenici u julu 1995. godine.

Hasan Nuhanović, bivši prevodilac Ujedinjenih nacija, jedan je od podnosilaca tužbe protiv Holandije koja je predata 2002. godine. Prema tužbi, vojnici iz sastava mirovnih snaga UN-a, koji su bili zaduženi za sigurnost tada Zaštićene zone Srebrenica, dozvolili su vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS) da ubiju dva člana njegove porodice. Zajedno s Nuhanovićem tužbu je podnio i Rizo Mustafić, bivši električar u Holandskom bataljonu.