BiH
0

Holandska vlada podržala sa 1.549.800 eura projekt informatizacije pravosuđa u BiH

FENA
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Branko Perić i ambasador Kraljevine Holandije u BiH Karel Vosskuhler potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o podršci projektu informatizacije pravosudnih institucija u BiH.

Ovim ugovorom Vlada Kraljevine Holandije osigurala je 1.549.800 eura pomoći ovom projektu pod nazivom "Informaciono-komunikaciona tehnologija i sistem za upravljanje predmetima".

Cilj ovog projekta je da osigura da svi sudovi i tužilaštva u našoj zemlji budu opremljeni modernom informatičkom opremom i povezani sistemom za upravljanje predmetima.

To će omogućiti bolju komunikaciju između pravosudnih institucija, olakšati pristup podacima i pojednostaviti obradu statističkih podataka za cijeli pravosudni sistem.

Predsjednik VSTV-a Branko Perić zahvalio je holanskoj vladi na ovoj podršci, istaknuvši kako je cilj da se za tri godine okonča potpuna informatizacija pravosudnog sistema u BiH.

On je naveo kako ovaj projekt, za čiju je realizaciju odgovorno VSTV-e, predstavlja veliki korak u reformi pravosuđa.

Holandski ambasador u BiH izrazio je očekivanje da će sistem za automatsko upravljanje podići upravljanje predmetima na evropski nivo, te osnažiti kapacitete prvostepenih sudova koji se suočavaju s velikim brojem predmeta naslijeđenih iz starog sistema.