BiH
74

Holanđani u BiH proslavili dolazak kralja na prijestolje

Piše: M. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hiljade Holanđana okupilo se danas na trgu Dam u Amsterdamu kako bi proslavili dolazak kralja Willem-Alexandera na tron, nakon što je kraljica Beatrix abdicirala u njegovu korist. Proslava u čast novog kralja, prvog muškarca u posljednjih 120 godina, organizirana je i u Sarajevu.

Više desetaka Holanđana koji žive i rade u BiH, ali i Bosanaca i Hercegovaca koji imaju državljanstvo Holandije, okupilo se u Alta centru u Sarajevu, gdje su posmatrali televizijski prijenos ceremonije krunisanja i ustoličenja kralja Willem-Alexandera. Na sebi su imali detalje narandžaste boje, a služena su tradicionalna holandska jela.

"Danas je rođendan kraljice koja ima 75 godina i slavi 33. godinu vladavine. Početkom januara je najavila da će se povući s trona i predati vlast njenom nasljedniku sinu Alexanderu. Od tada su u Holandiji počele velike pripreme i danas je cijela Holandija na nogama, odjevena u narandžasto i slavi. Mi smo odlučili tu atmosferu iz Amsterdama približiti državljanima Holandije u BiH. Prošle sedmice smo organizovali proslavu nacionalnog praznika - rođendana kraljice Beatrix i na jedan način se oprostili od nje", rekla je Amira Beganović iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Od danas će se Nacionalni praznik Holandije slaviti 27. aprila, umjesto 30., kako je to do sada bilo.

"Kraljevina Holandija je parlamentarna monarhija i kralj/kraljica je formalni šef države, ali parlament je taj koji donosi odluke i upravlja državom. Kralj će imati ceremonijalnu funkciju. On će predstavljati Kraljevinu u inozemstvu i zadužen je za njenu promociju i jačanje ekonomske diplomatije i trgovinskih odnosa u ostalim zemljama", dodala je Beganović.

Kralj Alexander je izuzetno zanimljiva ličnost koja se aktivnije u javnosti počela pojavljivati posljednjih godina. Kraljica je bila izuzetno omiljena ličnost, ističe Beganović, ali je bila povučena žena.

"Javnost gaji veće simpatije prema kralju i njegovog supruzi Maximi, koja je donijela veliku dozu šarma u kraljevstvo te povećala njegovu popularnost. Zanimljivo je da nakon četiri kraljice Holandija dobija kralja. No, kralj ima tri kćerke, tako da će nakon njegove vladavine princeza Amali sjesti na tron i preuzeti krunu od oca. Holandijom 120 godina vladaju žene, što će biti i u budućnosti nakon kralja", rekla je Beganović.

Willem-Alexander je prvi kralj Holandije od 1890. godine.