Presuda suda
0

Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Država Holandija je odgovorna za smrt troje Bošnjaka koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Sud je naredio da Holandija rodbini srebreničkih žrtava plati odštetu.

Holandski Apelacioni sud je danas odlučivao o žalbi koju su preživjele žrtve srebreničkog genocida uložile na presudu Okružnog suda koja glasi da Holandija nije povrijedila obavezu da zaštiti njihove bližnje time što ih je predala snagama vojske bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Sud je utvrdio da je Holandija odgovorna za smrt članova porodice Hasana Nuhanovića, prevodioca Ujedinjenih nacija, koji je u genocidu izgubio oca, majku i mlađeg brata, te za smrt bližnjih Rize Mustafića koji je bio zaposlen kod holandskog bataljona zaštitnih trupa Ujedinjenih nacija.

"Sud je donio odluku da je država Holandija odgovorna za smrt ovih ljudi, jer ih je holandski kontingent mirovnih snaga UN predao", saopćeno je.

Nuhanovićev advokat Liesbeth Zegveld istakla je da je veoma zadovoljna presudom i da je sud pokazao hrabrost proglasivši državu Holandiju odgovornom za smrt troje Bošnjaka.

"Pravno, imali smo veoma jake argumente, ali ovo je bilo i politički osjetljivo pitanje", rekla je Zegveld.

Holandska vlada, koja se proteklih godina više puta suočila s tužbama porodica srebreničkih žrtava, do sada je insistirala da ne snosi krivicu jer nije imala podršku UN-ovih snaga.

“Na suđenje je dolazio advokat koji je zastupao Holandiju, a prema kojem Holanđani nisu prije 16 godina izručili ni jednog bošnjačkog izbjeglicu u ruke srpskih vojnika. Negirali su da se to ikada dogodilo, kao i samu suštinu tužbe, a to je aktivno učešće Holandskog bataljona u izručivanju ljudi u ruke egzekutorima”, kazao je Nuhanović u izjavi za BIRN - Justice Report.

Drugostepena presuda Okružnog suda u Haagu je obavezala Holandiju da članovima porodica trojice ubijenih Bošnjaka isplati materijalnu odštetu, tako što ih je uputio na parnični postupak. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, ali ne na utvrđene činjenice.

Prema presudama Haškog tribunala i Suda BiH, u Srebrenici se u julu 1995. godine dogodio genocid, kada su snage vojske i policije Republike Srpske (RS) ubile preko 7.000 Bošnjaka.