Saradnja službi
8

Holandija donirala BiH dva vozila za prijevoz ilegalnih migranata

FENA
Foto. SRNA
Foto. SRNA
Predstavnici Službe za imigraciju i naturalizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova i kraljevskih relacija Kraljevine Holandije uručili su danas u Istočnom Sarajevu dva vozila Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.

Radi se o dva kombija specijalizirana za prijevoz ilegalnih migranata vrijedna više desetina hiljada KM koja će biti korištena za potrebe Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu.

Direktor za legalne migracije Službe za imigraciju i naturalizaciju Holandije Bert van Hoorn rekao je da je ova donacija predstavlja samo posljednji vidljivi rezultat duge i korisne saradnje ovih dviju službi.

"Svako pritvaranje ljudi, i na najkraći period, mora biti u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i ova vozila, iako polovna, ispunjavaju sve te kriterije. Siguran sam da će ova vozila biti od koristi za vašu službu i nadam se da ćemo nastaviti saradnju i u budućnosti", dodao je Van Hoorn.

Direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić zahvalio je holandskim kolegama na ovoj vrijednoj donaciji i naglasio da je upravo njihova dosadašnja pomoć zaslužna što je ova služba danas organizirana na visokom nivou.

"Služba za poslove sa strancima i država Bosna i Hercegovina se odlučno suprotstavljaju svim oblicima nezakonitih migracija i nećemo dozvoliti da budemo tranzitna zemlja na putu prema zapadnoj Evropi. Broj ilegalih migracija u našoj zemlji u prvih šest mjeseci ove godine povećan je za 100 posto u odnosu na isti period prošle godine, što dovoljno govori s kakvim problemima se mi suočavamo", istakao je Mektić.

Svečanosti primopredaje vozila prisustvovao je i ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Sweder van Voorst tot Voorst.