Dom naroda Parlamenta FBiH
0

Hodžić, Soldo, Udovičić i Samardžić u Upravnom odboru RTVFBiH?

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu prijedlog da članovi Upravnog odbora Federalne Radio-televizije budu: Kadrija Hodžić, Bošnjak po nacionalnosti, Igor Soldo, Hrvat, Radenko Udovičić, Srbin, i Goran Samardžić iz reda ostalih naroda.

Hodžić je predložen na mandatni period od jedne godine, Soldo na tri, Udovičić na dvije, a Samardžić na četiri godine.

O ovoj listi kandidata, prema najavama, treba da se izjašnjava sutra i Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Listu je, nakon što je i ranije u nešto drugačijoj varijanti i bez ishoda bila u parlamentarnoj proceduri, sačinila zajednička komisija oba parlamentarna doma.

Kako je i danas u Domu naroda bilo primjedbi, predsjedavajući Doma Stjepan Krešić je upozorio da odugovlačenje izjašnjavanja parlamentaraca o Upravnom odboru može štetiti samo RTV-u zbog toga što će ova medijska kuća dobiti određena sredstva od Evropske unije, kako je kazao, ako Parlament riješi imenovanje tog tijela.

Nakon upozorenja predsjedavajućeg, delegati su se brzo izajasnili i s 33 glasa odobrili predloženi sastav Upravnog odbora. Jedan delegat je bio protiv, a deset članova Doma naroda uzdržano.

Prethodno su tokom rasprave neki delegati iznijeli više zamjerki poput onih da među kandidatima nema nijedne žene niti Roma, zatim da su iz dosadašnjih prijedloga neosnovano izuzeta imena Ivana Lovrenovića, Hrvata po nacionalnosti, i Mehmeda Suljića, Roma.

Sjednica je nastavljena ostalim tačkama dnevnog reda.