BiH
67

Hodžić: Pavićevo vrijeđanje žrtava je degutantno, ali nije neočekivano

FENA
Refik Hodžić (Foto: RSE)
Refik Hodžić (Foto: RSE)
Pavićevo vrijeđanje prijedorskih porodica žrtava i preživjelih jeste degutantno, ali, nažalost, nije neočekivano. Ovo je za Agenciju Fena izjavio Refik Hodžić, Prijedorčanin, nekadašnji glasnogovornik Tribunala u Haagu, danas direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u New Yorku.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je u razgovoru sa novinarkom izjavio kako ga ne zanima "slavlje" i "obična gej parada", kako je opisao okupljanje Prijedorčana 31. maja, na "Međunarodni dan bijelih traka", koji su u ovom gradu obilježili preživjeli, porodice žrtava i aktivisti civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i regije. Podsjećanja radi, na taj dan 1992. godine prijedorske vlasti su naredile građanima koji nisu srpske nacionalnosti da na kućama i stanovima istaknu bijele čaršafe, a na rukavima, prilikom izlaska iz kuća i stanova, bijele trake.

  • Nazivajući obilježavanje stradanja porodica 3.173 ubijena Prijedorčana, od kojih 103 djece, "slavljem" i "običnom gej paradom" Pavić je samo još jednom potvrdio svoju kontinuiranu politiku segregacije i otvorene diskriminacije prijedorskih žrtava nesrpske nacionalnosti. Šta očekivati od čovjeka koji je policiji nalagao zabranjivanje javnih komemoracija, orkestrirao hajku i krivično gonjenje aktivista iz udruženja logoraša i porodica nestalih, i koji otvoreno odbija i primisao da dozvoli gradnju spomenika nesrpskim žrtvama u Prijedoru ili memorijala u Omarskoj, upitao se Hodžić.

Fenin sagovornik smatra da Pavić "ovim skandaloznim uvredama samo potvrđuje da ne smatra sve građane Prijedora jednakima, čak ni u smrti, osim kada mu trebaju njihovi glasovi i novac dijaspore".

"Stidim se što moj grad ima takvog gradonačelnika", rekao je na kraju kratkog razgovora za Federalnu novinsku agenciju Refik Hodžić, direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu iz New Yorka.