BiH
2

Hodžić: Ovogodišnji budžet Grada Sarajeva liči na narodnu kuhinju

FENA
U nastavku druge sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održana je rasprava o Prijedlogu budžeta Grada Sarajeva za 2013. godinu, koji će kako su predstavnici stranaka najavili podržati Stranka demokratske akcije, Socijaldemokratska unija, Naša stranka, Stranka za BiH dok će Socijaldemokratska partija glasati protiv ovogodišnjeg Prijedloga budžeta.

Prema Prijedlogu ovogodišnji budžet Sarajeva trebao bi iznositi 12.141.351 KM. U tim sredstvima nalazi se višak rashoda nad prihodima, odnosno gubitak iz 2012. godine u iznosu od 2.195.176 KM, te bi preostalih 10.115.429 KM trebalo biti raspoređeno na ukupne rashode u budžetu Grada Sarajeva.

Grant iz budžeta Kantona Sarajevo prema Gradu Sarajevo predlaže se u iznosu od 5.541.800 KM, što je u odnosu na prošlu godinu znatno umanjenje za 12 posto, odnosno za 756.600 KM.

"U odnosu na prošlu godinu budžet je smanjen za oko 25 posto što je ogromno, uz šta su obaveze iz 2012. prenesene na ovu godinu, tako da gubici iznose oko dva miliona KM. Također su nam smanjeni redovni prihodi od općinskih taksi četiri gradske općine u Sarajevu sa 30 na 15 posto", rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Konstatovao je da trenutno u budžetu nema novca za sve obaveze građana koje bi se trebale podmiriti.

"Ukoliko bismo uspjeli, a to će nadam se danas biti zaključak, da općine vrate stopu od 30 posto, koju nam izdvajaju iz općinskih taksi, te ako bi se promet nekretninama povećao normalno da ne bismo zaustavili takve projekte kao što je naknada porodiljama ili drugim humanitarnim organizacijama", istakao je Komšić.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Gradimir Gojer smatra da je ovakav proračun maksimalno restriktivan u odnosu na potrebe Grada Sarajeva.

"Ovo je minimalan budžet. Sve dok se ne bude imao zakon o glavnom gradu trajat će ovo mrcvarenje. To je pozicija Grada Sarajeva koja proizilazi iz političke situacije a ne kako bi htjeli gradski vijećnici", rekao je Gojer.

Mišljenja je da se pod hitno treba raditi na izradi zakona o glavnom gradu BiH, kao i pronaći krivce, koji su odgovorni za minus u budžetu od dva miliona KM.

"Ovogodišnji budžet je mrtva socijala. Mi smo kao narodna kuhinja", istakao je gradski vijećnik Hasan Hodžić.

Predsjednica Kluba gradskih vijećnika SDP-a Arijana Talović kazala je da ima zamjerku unutar raspodjele sredstava unutar budžeta, jer smatra da iz budžeta nisu trebala biti izbačena sredstva namijenjena za djecu s poteškoćama u razvoju i drugim socijalnim kategorijama.

"Klub SDP-a ne može podržati ovakav budžet. Moramo pokazati svijest prema građanima, a ne samo sjediti i primati paušal", kaže Talović.

Na stav SDP-a reagirao je gradski vijećnik Jusuf Lošić iz SDA govoreći da SDP nije uložio amandmane, a da sada ističe da nije zadovoljan budžetom.

"Amandmani nisu napisani jer nismo nikoga željeli ukinuti iz predloženih stavki da bi se sredstva izdvojila kao naprimjer za naknade porodiljama", kazala je Talović.

U tom smislu naglasila je da je dobar prijedlog da svaka općina unutar svoje nadležnosti izdvaja sredstva za porodilje, te predložila da se zakonom utvrdi da svaka majka ravnomjerno prima nakande bez uvjeta da li je zaposlena ili ne.

Gradska vijećnica Sanja Lazar iz Naše stranke podržala je stav SDP-a smatrajući da u ovogodišnji budžet treba uvrstiti sredstva za djecu s posebnim potrebama.

"Budžet je zasnovan na mjerama štednje i postoje nedostaci. Pojedine stavke se ne poklapaju i nerealno su velika sredstva, koja se mogu usmjeriti na druge stavke", dodala je Lazar uz konstataciju da će Naša stranka podržati budžet Grada Sarajeva za 2013. godinu.

Osvrćući se na dug o dva miliona KM gradski vijećnik Haris Pleho (BOSS) istakao je da je Grad Sarajevo raspisao konkurs za prijem 12 službenika, te je predložio da treba zadužiti gradonačelnika da obustavi prijem novih službenika zbog nedostatka sredstava.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić najavio je pauzu od sat vremena tokom koje će se donijeti zaključci o prijedlozima gradskih vijećnika vezanih za Prijedlog budžeta Grada Sarajeva.