BiH
623

Hodočasnici i turisti preplavili Sarajevo: Dobrodošao papa Franjo!

Piše: M. N.
Veliki broj turista iz raznih dijelova svijeta, a najviše iz Hrvatske, stigli su u Sarajevo kako bi prisustvovali pastoralnom pohodu pape Franje BiH. Svi su izrazili veliku radost što će imati priliku vidjeti i čuti riječi poglavara Katoličke crkve.

U Sarajevo su stigle porodice i mladi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Kanade, Australije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja. Neki su došli čisto turistički kako bi obišli ljepote BiH, a onda su saznali za papin pohod i odlučili ostati koji dan duže u Sarajevu.

"Mislim da je predivno što dolazi. Nadamo se da će doprinijeti miru ovdje i u regiji jer ste to zaslužili i drago nam je što ga dočekujete raširenih ruku. Pozdravljam vas na španskom jeziku jer je papa iz Argentine. Želimo mir BiH i cijeloj regiji. Bog vas blagoslovio", rekao je jedan od turista koji je bio u obilasku Sarajeva.

Veliki broj autobusa stigao je i stići će tokom dana i noći iz Hrvatske. Većina će prisustvovati misi na stadionu Koševo.

"Mislim da je veoma značajno što papa dolazi u Sarajevo. Meni je drago što ne ide u Pariz, Berlin, Madrid, Barcelonu, pa čak ni u moj Zagreb. To je čovjek koji gradi mostove, koji želi miran suživoti u ovom prekrasnom gradu, da se više nikada ne ponovi ono što se dešavalo ranih 1990-ih godina. Papa Franjo, dobrodošao u Sarajevo. Vole te svi, i muslimani i katolici, pravoslavci i agnostici. Radujemo se", rekao je turista iz Hrvatske.

Papa Franjo stiže sutra u 09:00 sati na Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje će biti organizovan svečani doček s predstavnicima vlasti, OS BiH i mladih svih konfesija.