BiH
55

Hodočašće Drinskim mučenicama, simbolu odanosti zavjetu čistote i ponosa

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Spomen obilježje Drinskim mučenicama podignuto u Goraždu na lijevoj obali rijeke Drine hodočašće je brojnim katoličkim vjernicima. Interes da se posjeti mjesto na kojem su 1941. godine četiri časne sestre izabrale smrt umjesto poniženja sve je veći, a ovo svetište posjetili su danas i hodočasnici iz Koprivnice.

Učionica na drugom spratu goraždanske Osnovne škole "Husien efendija Đozo" danas je bila mjesto za molitvu, ali i mnogo emocija.

Podsjetimo, upravo sa prozora te učionice četiri časne sestre koje su 1941. godine dovedene iz Pala skočile su kako bi izbjegle zlostavljanje četnika Draže Mihailovića. Njihova smrt simbolizira hrabrost i privrženost zavjetu čistote i ponosa, čemu se danas poklonila i grupa hodočasnika iz Koprivnice, moleći se za hrabre časne sestre Julu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu.

Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu sa namjerom da ih siluju, one su skočile sa prozora, a pred zgradom kasarne četnici su ih zvjerski ubili i potom bacili u Drinu. Na putu od Pala do Goražda ubijena je sestra Berchmana.

Upaljene svijeće su stavljene uz spomen obilježje koje je u Goraždu podignuto još 2011. godine. Hodočasnici su potom u Drinu, na mjestu gdje su bačena tijela ubijenih časnih sestara, položili cvijeće.

"Za nas sestre kćeri Božije ljubavi svaki posjet svake grupe hodočasnika, bila ona iz Hrvatske, bila ona iz Bosne i Hercegovine, ili iz bilo kojega kraja svijeta je vrlo važna. Ovo je mjesto važno nama sestrama jer su ovdje mučeničku smrt podnijele naše susestre, naših pet sestara prije skoro 80 godina će tome biti, i jedan doticaj sa tim mjestom gdje su sestre provele zadnje sate svoga života, nama je to sveto mjesto. Svaki put kada dođemo na rijeku Drinu, ovdje u Goražde, to je nešto što se ne da opisati. Taj osjećaj je nešto što srce dira, a teško ga je iskazati", ispričala je sestra Antonela Rašić kroz suze.

Mnogi od hodočasnika koji su danas posjetili Goražde, poput Darinke Bradić, prvi su put u BiH, ali na mjestu koje za njih, kako kažu, predstavlja svetinju.

Podsjećamo, 24. septembra 2011. godine, pred više od petnaest hiljada hodočasnika u sarajevskoj Zetri, Božje službenice Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja, poznate kao Drinske mučenice, proglašene su blaženima.

Spomen obilježje Drinskim mučenicama sve više i sve češće je mjesto hodočašća brojnih katoličkih vjernika. U Goraždu su vođeni i razgovori o podizanju kapele posvećene časnim sestrama, čiji čin predstavlja simbol odanosti zavjetu čistote i ponosa.

"Koliko je meni poznato, Vrhbosanska nadbiskupija poslala je zahtjev da bi se negdje na lokaciji u Goraždu izgradila jedna kapelica koja je posvećena Drinskim mučenicama, jer nama koji dođemo na rijeku Drinu puno bi značilo imati jedno mjesto ili prostoriju gdje se možemo pomoliti. Međutim, koliko znam, nismo još dobili odgovor", kazala je ovom prilikom sestra Antonela Rašić.

Već narednog vikenda zakazana je posjeta sljedeće grupe hodočasnika iz Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope.