BiH
48

Hoće li RAK ponovo kazniti RTRS zbog laži o tuzlanskoj Kapiji?

Klix.ba
Foto: Screenshot/RTRS
Foto: Screenshot/RTRS
Radio-televizija RS-a u utorak navečer je ponovo u emisiji "Nekad bilo" tematizirala zločin koji se dogodio na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine. U emisiji su ponovljeni neki navodi zbog kojih je Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) već ranije, u oktobru prošle godine, izrekla kaznu RTRS-u.

Novinar, voditelj i sagovornici RTRS-a su tokom sinoćnje emisije ponovo potencirali kako je tuzlanska Kapija, odnosno ono što se dogodilo, prevara i podvala.

Prošle godine RAK je kaznio RTRS sa 3.000 KM zbog priloga o Kapiji emitovanih 26. januara 2013. godine u Dnevniku i 1. februara 2013. u emisiji "Nekad bilo", o čemu smo pisali. RAK je tada ocijenio da je RTRS na pristrasan način govorio, odnosno izvještavao u vezi s događanjima od 25. maja u Tuzli.

Autor priloga i emisije je tada bio novinar RTRS-a Siniša Mihailović, kao i ovog puta. U emisiji je ponovo, između ostalih, ugostio Jugoslava Petrušića, koji je i tada iznio niz neistina o onome što se dogodilo 25. maja 1995. godine.

Ni ovog, kao ni prošlog puta, RTRS nije tražila izjavu ili ugostila nekoga od članova porodica ubijenih Tuzlaka ili nekoga iz tuzlanskih udruženja koja se bave ovom tematikom.