BiH
16

Hoće li politika odlučivati o izboru novog direktora JU Djeca Sarajeva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U toku je konkursna procedura za izbor novog direktora JU Djeca Sarajeva. Iako je početkom februara istekao rok za predaju dokumenata kandidata za tu poziciju, Upravni odbor te ustanove još uvijek nije izvršio intervjue i okončao izbor novog direktora. Iz Vijeća roditelja te ustanove plaše se političkih igara.

Konkurs za izbor direktora JU Djeca Sarajeva raspisan je 18. januara i trajao je po proceduri 15 dana. Na tu poziciju konkurisalo je sedam kandidata, a nezvanično saznajemo da Upravni odbor još nije pozvao na intervju sve kandidate.

Trenutno funkciju v. d. direktorice te ustanove obavlja Jasmina Čongo, a mandat joj ističe 7. marta.

Vršilac dužnosti predsjednika Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva je kandidat SBB-a, koji nezvanično favorizira kandidatkinju Suanitu Bandu. Međutim, s obzirom na to da je spomenuta kandidatkinja trenutno na bolovanju, čeka se njen povratak kako bi mogla pristupiti intervjuu, saznajemo nezvanično.

"Roditelji i radnici u Upravnom odboru očigledno žele, prvi put do sada, da se procedura ne prolongira te da se imenuje najstručniji prijavljeni kandidat, a to je Jasmina Čongo, aktuelna v. d. direktorice, koja se pokušava oduprijeti političkim utjecajima kroz prijem radnika po kriterijima i stručnosti, a ne po podobnosti. Spomenuta direktorica je pokrenula niz pozitivnih projekata, korisnih za djecu i radnike, i za kratko vrijeme u Ustanovi napravila klimu koja je pozitivna i željno očekivana godinama", istakao je Saudin Sivro, predsjednik Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva.

U Vijeću roditelja se plaše da je na pomolu dodatno prolongiranje izbora direktora, zbog čega bi najviše mogla ispaštati djeca. Sindikat, ali i Vijeće roditelja, najavljuju da će pravovremeno reagovati te da neće dozvoliti da neko ubire sitne političke poene na račun djece.