Današnji sastanak
0

Hoće li Inzko riješiti probleme u Mostaru?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, nakon sastanka sa političkim strankama koje učestvuju u vlasti grada Mostara i sindikatima preduzeća i institucija koje se finansiraju iz gradskog budžeta, obećao je da će "u narednih nekoliko dana povući konkretne poteze", izjavili su učesnici sastanka.

Vijećnik Stranke za BiH u Gradskom vijeću Mostara Mirsad Huseinagić, poslije sastanka sa Inzkom, rekao je da je njegova stranka iznijela prijedlog prema kome traže od visokog predstavnika da se opoziciji ukine pravo da bude suzdržana, ili da se u skladu sa Statutom grada gradonačelnik izabere tajnim glasanjem.

"Nisu se približila stanovišta stranaka. Dobar dio stranaka govorio je o izmjeni Statuta, a to nije bio predmet sastanka nego izbor gradonačelnika i budžet grada. Inzko ima svoja ovlaštenja, ali se nada da ćemo se dogovoriti", rekao je Huseinagić novinarima, dodajući da Inzko nije dao rokove za rješenje problema.

Stranka za BiH  i dalje ne pristaje na usvajanje budžeta dok ne bude izabran gradonačelnik Mostara. 

Zijo Hadžiomerović iz SDA rekao je da se nada da će se akteri današnjeg sastanka ponovo sastati sa Inzkom za nekoliko dana. 

"Nije ni došao da donosi odluke nego da se informiše. Mislim da će on riješiti problem", rekao je Hadžiomerović. 

On je novinarima rekao da je HDZ BiH na sastanku ponudio ostavku Ljube Bešlića na mjesto gradonačelnika, ali da SDA nije htjela prihvatiti tu ponudu, jer bi se, kaže Hadžiomerović, time dodatno zakomplikovale stvari. 
Nezavisni vijećnik Zdravko Rozić rekao je da je Inzko u Mostaru bio samo da bi saslušao sve stranke. 

"Budžet je sada veći problem od izbora gradonačelnika. I dalje postoje različita mišljenja i to je polarizacija na dva bloka, bošnjački i hrvatski. Inzko je rekao da mu je sada sve puno jasnije, ali ja znam da mu je potrebno još neko vrijeme, jer sam siguran da ipak ne zna dovoljno dobro šta se dešava u Mostaru'', poručio je Rozić.

Predstavnici HDZ-a BiH i na ovom sastanku poručili su da traži izmjenu nametnutog Statuta grada Mostara i da smatraju da je jedino moguće rješenje raspisivanje direktnih izbora za prvog čovjeka grada, sa čime se ne slažu ostale stranke. 

HDZ BiH i ostale hrvatske stranke i dalje smatraju da gradski budžet pod hitno mora biti usvojen, bez obzira na proces izbora gradonačelnika. 

Predstavnik Sindikata Gradske uprave Emir Topuz rekao je nakon sastanka sa Inzkom da sindikati javnih preduzeća i institucija ne odustaju od ranije postignutog sporazuma sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, prema kome bi gradski budžet trebalo usvojiti do 15. jula. 

"Inzko nam nije ništa konkretno rekao i obećao, ali će vjerovatno nešto preduzeti'', rekao je Topuz. 
On je dodao da će sindikati, ukoliko ne bude usvoji budžet 15. jula, krenuti sa drastičnijim potezima, a nije isključen ni kolektivni odmor svih preduzeća i institucija.  

Predsjednik Sindikata Gradske uprave Zvonko Stanić rekao je da su sindikati predstavili visokom predstavniku stvarnu situaciju u gradu, za koju mu nisu rekli političari. 

''Rekli smo mu da tri mjeseca niko od institucija i preduzeća nema plate i naknade, penzijsko i zdravstveno osiguranje. Da su projekti i obnova blokirani i da nam grad polako umire. Nije nam mogao vjerovati'', istakao je Stanić. 

Ni danas, osam mjeseci nakon izbora, Mostar nema gradonačelnika. Razlog neusvajanja gradskog budžeta, stagnacije projekata i potpune finansijske blokade samo je jedan - izbor gradonačelnika.