BiH
23

Hoće li gužve na Stupu i Grbavici biti riješene završetkom radova?

E.S.H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Završetkom radova u Zagrebačkoj ulici u sarajevskom naselju Grbavica i radova na Stupskoj petlji očekuje se da će gužve biti znatno smanjenje. Građani će na Stupu dobiti moderni objekt s pothodnicima, pokretnim stepenicama i modernim saobraćajnicama.

Na saobraćajnom objektu Stupska petlja trenutno se radi na iskopu temelja i izgradnji pothodnika koji ide ispod glavne gradske longitudinale, a radovi se izvode ispod tramvajske pruge, zbog čega je tramvajski saobraćaj na relaciji Nedžarići - Ilidža potpuno obustavljen.

"Zbog dinamike radova, tražili smo izmjenu režima saobraćaja 21 dan i tramvajski saobraćaj od Nedžarića do Ilidže će biti obustavljen do 11. avgusta", potvrdila je za Klix.ba Alma Zilić iz Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Pojasnila je da je plan da svi pješaci idu pothodnikom, te da Stupskom petljom nema pješaka u nivou saobraćajnice.

"Ko ide iz jednog u drugi dio Stupa, ići će ispod zemlje, a izlazi će biti na tramvajska stajališta. Neće više biti zaustavljanja, niti semafora. Stup je najopterećenije saobraćajno čvorište. S obzirom na blizinu terminala i na povećano naseljavanje, bilo je potrebno rasteretiti saobraćajnice, što ćemo uraditi na ovaj način", kazala je naša sagovornica.

Problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi

Završetak radova na dijelovima gdje su izvođači očekuju do kraja septembra. Na dionici tzv, Rampe A, postoji problem, jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

"To je u postupku i očekujemo da se taj problem završi. Ukoliko dobijemo rješenje da se ti objekti ruše (objekat Dallas i još nekoliko okolnih objekata), do kraja oktobra bi mogli završiti i te radove na rampi A", rekla je Zilić uz pojašnjenje da, ako se slučaj ne riješi uskoro, radovi bi mogli potrajati i do kraja godine.

Nedavno je, zbog radova zabilježena ogromna gužva. Postavljan je provizorij preko kojeg će vozila sada prelaziti iz pravca centra grada prema Ilidži. Kako nam je rekla Zilić, gužva se očekuje i kada se bude postavljao provizorij iz pravca Ilidže prema centru grada, a ti radovi će se izvoditi za dane vikenda.

Radovi u Zagrebačkoj ulici će biti gotovi polovinom avgusta

Što se tiče radova na izgradnji Južne longitudinale, očekuju se da će biti gotovi do 18. avgusta.

"Izvode se radovi na cementnoj stabilizaciji, opredijelili smo se na poddionice i ostalo nam je još da vodovodnu cijev od mosta Suade i Olge postavimo prema preduzeću Vodovod i kanalizacija. S njima smo imali dogovor da će oni nastaviti tu cijev prema svojoj direkciji. Do danas nemamo potvrdu da oni to mogu uraditi, pa vidjet ćemo", kazala je Zilić.

Napomenula je da, s obzirom da se obim posla povećao za 20 posto, izvođač je tražio produženje roka od mjesec dana i u planu je da se radovi na Južnoj longitudinali završe do 18. avgusta.

Podsjećamo, prema ugovoru s izvođačima, završetak radova u Zagrebačkoj ulici u sarajevskom naselju Grbavica bio je planiran za 17. juli, ali je taj rok prolongiran zbog zahtjeva za izmjene instalacija Vodovoda i kanalizacije, Elektrodistribucije i produženja dionice.