Člavoni Vijeća ministara
0

Hoće li dobiti imunitet od građanske i krivične odgovornosti?

FENA
Još je nepoznanica da li će u prijedlogu teksta za budući državni zakon o imunitetu stajati ili ne da predsjedavajući i članovi Vijeća ministara BiH uživaju imunitet od građanske i krivične odgovornosti za vrijeme mandata.

O tome bi trebalo da bude odlučeno 26. augusta ove godine unutar državne interresorne radne grupe u čijoj je nadležnosti da predloži tekst zakona iz ove oblasti, a o konačnom izgledu budućeg zakona odlučivat će državni parlament.

Na današnjoj sjednici interresorne grupe u Sarajevu, o prijedlogu za ovaj segment buduće legislative, koji se u njenom dosadašnjem radu pojavio kao dilema jer ima različitih mišljenja, nije glasano iako je to tražio predsjedavajući Šefik Džaferović. Naprotiv, na intervenciju Milorada Živkovića, glasano je i odlučeno sa četiri glasa «za» naspram tri glasa protiv da odluka o tome bude odgođena.

Na koncu je Šefik Džaferović zakazao narednu sjednicu interresorne grupe za 26. august u Sarajevu.

Radna varijanta zakona o imunitetu u BiH, koja je u opticaju, predviđa dvije vrste imuniteta za jednu grupu visokih zvaničnika u Bosni i Hercegovini. Prvo je imunitet za izrečena mišljenja i stavove, a drugo imunitet od građanske i krivične odgovornosti. Zaštita se odnosi samo na postupke u okviru dužnosti i predlaže se samo za vrijeme trajanja funkcije, a ne i za kasnije.

Među članovima radne grupe do danas je također bilo na izvjestan način problematično i da li u prijedlogu budućeg zakona predvidjeti ovu vrstu zaštite za sudije Ustavnog suda BiH jer oni nisu zaštićeni drugim zakonima, kao što su to članovi Centralne izborne komisije BiH, na primjer. Preovladalo je mišljenje da za ove sudske zvaničnike također treba predložiti imunitet.

Prema aktulenoj radnoj varijanti zakona, obje vrste imuniteta treba da uživaju predsjedavajući i članovi oba doma državnog parlamenta te članovi Predsjedništva BiH.

Zaštita članova Vijeća ministara BiH je također predložena, ali Šefik Džaferović i još neki članovi radne grupe smatraju da ti zvaničnici ne treba da imaju imunitet od građanske i krivične odgovornosti, već samo imunitet za izrečene misli i stavove, iz prostog razloga što Vijeće ministara kao državna vlada upravlja budžetskim sredstvima, odnosno odlučuje o načinu trošenja novca poreznih obveznika.

Šefik Džaferović naglašava, pozivajući se i na ranije izrečene stavove drugih članova grupe, da je svrha donošenja zakona - zaštitita digniteta i slobode tokom obavljanja funkcije zvaničnika, ali nikako i zaštita od eventualnog kriminala i korupcije.

U pripremi za današnju sjednicu članovi interresorne radne grupe dobili su materijal o praksi 19 zemalja regiona i Evropske unije u pogledu imuniteta njihovih zvaničnika.

Prema tim pokazateljima, u 16 od 19 ovih zemalja imunitet uživaju samo parlamentarci, i to isključivo u zastupničkim domovima, rekla je članica grupe Irena Hadžiabdić.