BiH
0

Hoće li biti štrajka prosvjetara u USK: Vlada čeka odgovor Sindikata

Piše: M. Ć.
Nakon što su krajem prošle sedmice sa Sindikatom policije uspjeli potpisati Sporazum, a samim tim i spriječiti unaprijed najavljen štrajk svih policijskih službenika u Unsko-sanskom kantonu, Vlada USK trebala bi tokom sljedeće sedmice obaviti i posljednje konsultacije sa članovima Sindikata obrazovanja.

Na posljednjim pregovorima održanim u četvrtak, 18. februara, Vlada USK ponudila je Sindikatu obrazovanja identičan Sporazum koji je već ranije potpisala sa Sindikatom policije USK.

Detalji ponuđenog Sporazuma podrazumijevaju: Isplatu toplog obroka za novembar i decembar 2015. odmah po potpisivanju; Isplatu putnog troška za period januar-april 2015. do kraja marta 2016. godine; Da osnovica za obračun plate za period januar-mart 2016. godine ostaje na istom nivou kao u 2015. godini; Da visina toplog obroka za period januar-mart 2016. iznosi 8 KM; Da plata i topli obrok za januar budu isplaćeni do kraja marta; Da regres za 2015. godinu bude isplaćen do 31. jula 2016. godine; Da putni trošak za period maj-august 2015. bude isplaćen do 31. jula 2016. godine te da se u narednim razgovorima definira dinamika isplate naknada za teške bolesti i invalidnosti, naknada za slučaj smrti i otpremnine za odlazak u penziju za period 1. 7.-31. 12. 2015. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema posljednjim najavama, Sindikat obrazovanja traži da se u Sporazum ugradi i izjednačavanje prava porodilja s ostalim budžetskim korisnicima, naknade za vanredne ispite te vraćanje vrtića na budžetsko finansiranje. U suprotnom prijete provođenjem najavljenog štrajka u prvoj sedmici marta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Odgovor Sindikata obrazovanja na prijedlog Vlade mogao bi biti poznat već danas nakon što Sindikat dobije povratnu informaciju od svojih članova.