BiH
0

Hoće li BiH dobiti novi uređaj za uništavanje mina

FENA
Handicap International u saradnji s Federalnom upravom Civilne zaštite danas je u blizini Ilijaša organizirao prezentaciju novog uređaja za uništavanje mina "mineburner“. Novi uređaj koji će uništavati iskopane mine s maksimalnom sigurnošću i bez korištenja eksploziva u tehnologiji deminiranja izazvao je pravu revoluciju.

Izumitelj, Britanac Paul Richards prezentirao je dijelove i demonstrirao princip funkcioniranja ovog uređaja na različitim vrstama mina.

Upotrebom „mineburnera“ znatno bi se olakšalo uništavanje mina te smanjili troškovi i uklonili problemi vezani za nabavku, smještaj, čuvanje, transport i evidenciju utroška eksploziva.

Kako je istaknuo Richards, održavanje uređaja je veoma jeftino i sadrži samo jedan potrošiv dio koji je potrebno zamijeniti nakon svakog procesa uništavanja.

Cijena "mineburnera" je 12.000 američkih dolara i ukoliko se Handicap International i ostale organizacije odluče o kupovini, BiH bi bila druga zemlja u svijetu koja posjeduje ovaj uređaj.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Centra za uklanjanje mina – BH MAC, predstavnici NPA-a i članovi mnogobojnih deminerskih organizacija u BiH, saopćeno je iz Handicap Internationala.