BiH
0

HNZ traži da se ukine poseban status grada Mostara

FENA
Hrvatska narodna zajednica (HNZ) traži od Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine i od Ureda visokog predstavnika (OHR) da Izborni zakon BiH i nametnuti statut Grada Mostara usklade s domaćim i međunarodnim pravnim aktima koji jamče najviše standarde ljudskih prava, stoji u priopćenju iz HNZ-a.

Naime, s obzirom na to da je Grad Mostar odlukom visokog predstavnika izdvojen kao poseban slučaj, s pravilima izbora gradskoga vijeća i gradonačelnika kakva ne vrijede ni u jednoj drugoj jedinici lokalne uprave, HNZ smatra da takva situacija nije pravedna niti je više potrebna.

Vjerojatno su u prošlosti postojali opravdani razlozi za poseban status Mostara, ali HNZ želi vjerovati da nadležna tijela Bosne i Hercegovine i najviši autoritet međunarodne zajednice u državi - OHR vide budućnost Mostara u normalizaciji, a ne u zadržavanju "posebnoga statusa". Izborna pravila za sve jedinice lokalne uprave u Bosni i Hercegovini moraju biti jednaka, ističe se u priopćenju.

Grad Mostar zaslužuje odgovornu i kompetentnu lokalnu upravu koja će ga vratiti na mjesto koje mu pripada i izvući ga iz gomile problema s kojima se građani svakodnevno suočavaju.

HNZ želi vjerovati da će odgovorne osobe i institucije ispraviti nepravednu situaciju u vezi s izborima u kojoj se nalazi Grad Mostar i da neće odgađati rješavanje ovoga problema, što bi prouzročilo dodatne poteškoće u funkcioniranju gospodarskog i političkog središta Hercegovine, stoji na kraju HNZ-ova priopćenja za javnost.