BiH
0

HNZ o posjetu Dodika i Silajdžića SAD-u

FENA
Hrvatska narodna zajednica (HNZ) smatra da medijsko praćenje posjeta dvojice dužnosnika iz BiH Sjedinjenim američkim državama (SAD) dobrim dijelom oslikava tužno i porazno stanje u kojemu se nalazi država Bosna i Hercegovina i njezin politički život.

Mediji su uglavnom zanemarili događaje, narav posjeta i veći broj članova izaslanstva iz BiH koji su bili u posjetu Washingtonu, a u prvi plan stavili razgovore koje je američka administracija na različitim razinama vodila s dvojicom dužnosnika - Harisom Silajdžićem i Miloradom Dodikom.

S obzirom na to da su u javnost procurile neke informacije sa spomenutih sastanaka, HNZ ima osnove javno obznaniti sumnju da su se neki centri moći pokušali baviti temeljnim problemima Bosne i Hercegovine u razgovoru s političkim liderima dvaju konstitutivnih naroda. Time je neizravno poslana poruka Hrvatima u BiH da oni nisu bitni i da se rješenja za najkrupnija politička pitanja u BiH mogu kreirati i bez njih, tvrdi se u priopćenju iz HNZ-a.

U više navrata HNZ je upozoravao međunarodnu i domaću političku javnost da se bez političke volje Srba ili Bošnjaka u parlamentarnoj proceduri ne mogu donositi krupne političke odluke, poput ustavnih reformi, ali bez političke volje Hrvata, nažalost, mogu. S obzirom na očiti "pragmatičan" pristup jednog dijela međunarodne zajednice, a ovo nije prvi put da se odgovorni hrvatski politički predstavnici zaobilaze, HNZ zahtijeva od moćnika međunarodne zajednice da poštuju političku volju i hrvatskoga naroda jer sva tri konstitutivna naroda u BiH moraju biti tretirana kao jednaki u pravima i jednaki kao nositelji suvereniteta.

Nažalost, najveću odgovornost za katastrofalnu hrvatsku politiku u BiH upravo snose dužnosnici hrvatskih političkih stranaka na vlasti koji su svojom nedosljednom politikom bez jasnih stavova o ključnim pitanjima upravo dali alibi međunarodnim moćnicima da pokušaju krojiti sudbinu BiH bez Hrvata, tvrdi se u HNZ-ovu priopćenju za javnost.