BiH
0

HNZ: Nije BiH nametnuta Dodiku nego je Dodik nametnut BiH

Sarajevo-x.com
HNZ drži da je Dodikov stav o nametnutosti promašen, odnosno da je upravo Dodik nametnut Bosni i Hercegovini, još prije desetak godina od iste međunarodne zajednice koju sa svim svojim nepolitičkim i nezrelim držanjem simbolizira Lajčak i njegova politika uzmicanja, stoji u saopštenju.

"Hrvatska narodna zajednica smatra stavove predsjednika Vlade entiteta Republika Srpska Milorada Dodika izrečene prije dva dana u Zagrebu sramotnima i neprihvatljivima. Milorad Dodik je izrečenim stavovima kompromitirao prije svega samoga sebe, zatim instituciju kojoj je na čelu, a na koncu i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Međutim, nije Dodik sam sebi prigrabio poziciju vlasti s koje bahato poručuje da mu nitko ne može ništa, nego su ga u političku orbitu prije desetak godina lansirali ondašnji službenici međunarodne zajednice, kad je s dva zastupnika u entitetskoj skupštini prvi put postao predsjednikom entitetske vlade. Rezultat te u režiji međunarodne zajednice jasno pokazuje da nije BiH nametnuta Dodiku, nego je Dodik nametnut Bosni i Hercegovini," stav je čelnika ove stranke.

HNZ vjeruje da je bilo kakva suradnja hrvatskih političkih predstavnika iz BiH s Dodikom i strankom kojoj je na čelu politički i moralno nedopustiva dok god on u svojim stavovima omalovažava identitet Bosne i Hercegovine, te tako jasno krši daytonske propise o zabrani širenja netrpeljivosti, što bi visoki predstavnik trebao sankcionirati.

Sramotna je, međutim, uloga OHR-a, s obzirom da se Dodikov imenjak Lajčak kukavički skriva od vlastite odgovornosti i nema hrabrosti kazniti sve one koji remete mir, iako nepravedni - ali ipak mir, uspostavljen daytonskim ugovorom, riječi su kojima završava saopštenje HNZ-a.