BiH
0

HNZ: Ni RS, ni FBiH, ni BiH nisu trajne kategorije

FENA
"Ni Republika Srpska, ni Federacija BiH ni BiH nisu trajne kategorije, kao što to historija pokazuje onima koji iz nje žele učiti", stoji saopštenju iz Hrvatske narodne zajednice (HNZ) kojim ta stranka reagiraju na nedavnu izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika kako je Republike Srpska trajna kategorija, a da BiH to nije.

HNZ smatra da su ovakve izjave premijera RS usmjerene na stvaranju negativne političke klime u javnosti oko preustroja policije i ustavnih reformi.

Nedavno je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak upozorio da je jedna od njegovih glavnih zadaća eliminacija negativne klime iz političkog života u BiH. Ove Dodikove izjave, nažalost, potiču sumnje u dobre namjere najmoćnijeg, a samim time i najodgovornijeg političara Republike Srpske.

Opasna je ona politika koja ne razumije da su svaka država ili teritorij podložni propadanju, da su puko sredstvo ostvarivanja politički ciljevi koji vode boljem životu narodâ i građana te da države i teritoriji ne smiju postati sami sebi svrhom.

HNZ smatra da bi svim političarima u Bosni i Hercegovini bilo puno korisnije kada bi se manje bavili pitanjima historijsko-globalnih dimenzija i rješavanjem svjetskih strateških problema, a više se koncentrirali na izgradnju pravednog i prosperitetnog društva u Bosni i Hercegovini, stoji u HNZ-ovu saopštenju.