BiH
0

HNZ: Izostavljanje Hercegovine iz imena države je protivno ustavu

FENA
Hrvatska narodna zajednica (HNZ) osuđuje sve prisutnije pojave negiranja identiteta Bosne i Hercegovine i antiustavne aktivnosti kroz skrnavljene imena države i izostavljanje njezinog dijela "Hercegovina".

HNZ u priopćenju za javnost drži da je svim građanima, posebno političkim i svim javnim djelatnicima, obveza poštivati ne samo Ustav Bosne i Hercegovine, nego i njezinu tradiciju i povijest, kolektivni identitet naroda te osjećaje građana.

"Oni koji izostavljanje Hercegovine iz imena pravdaju povijesnim, političkim ili drugim, banalnim razlozima, kao što je ekonomija jezika, zacijelo ne uvažavaju ili ne žele uvažavati ništa od spomenutog", stoji u priopćenju.

Iz HNZ-a ističu da je potpuno neprihvatljivo "da netko svoju ideološku ili idejnu matricu izgrađenu na ideji Bosne, javno prezentira kao isključivi preduvjet za mirnu i stabilnu budućnost BiH".

"Ovakvim, stječe se dojam, smišljenim i programskim ponašanjem pojedinaca koji naglašavaju ime i identitet Bosne, a zapostavljaju ime i identitet Hercegovine, samo jačaju one destruktivne snage koje negiraju identitet cjelovite Bosne i Hercegovine, koja kao takva i pod tim nazivom egzistira još od sredine devetnaestoga stoljeća", smatraju u HNZ-u.

"I Bosna i Hercegovina su zemlje čija su imena ugrađena u naziv države Bosne i Hercegovine, i kao takve trebaju biti poštivane", stoji u priopćenju.

HNZ drži da "oni koji uvažavaju Bosnu ne bi smjeli zanemarivati Hercegovinu, jer će u suprotnom, ponavljati pogreške onih koji su kroz noviju povijest zanemarivali i samu Bosnu".