BiH
0

HNZ: Hrvati koji žive u BiH nisu dijaspora

FENA
Predsjedništvo Hrvatske narodne zajednice (HNZ) na sjednici u Mostaru utvrdilo je platformu za lokalne izbore 2008. godine te zadužilo općinske i gradske odbore stranke da započnu s pripremama za te izbore.

Na sjednici je ponovljen stav o nepotrebnim manipulacijama političara i stranaka oko glasova bosanskohercegovačkih Hrvata za Sabor Republike Hrvatske, te ocijenjeno da su "Hrvati BiH u ovom procesu samo objekti koji se nažalost nerijetko zavaravaju iluzijama ili se nepotrebno politički troše".

"Hrvati koji žive u BiH nisu dijaspora, ali dok god im to pravo daje Republika Hrvatska oni mogu glasovati. Međutim, stvar je sebičnosti ili kratkovidnosti pojedinih političara iz Zagreba koji zaboravljaju da se politička volja Hrvata iz BiH treba prvenstveno ostvarivati u Bosni i Hercegovini," stoji u priopćenju.

HNZ smatra da bi hrvatska Vlada najbolje ispunila svoju ustavnu obvezu kada bi s istom energijom kojom pristupa organizaciji izbora s enormno povećanim brojem izbornih mjesta pomogla kod organizacije i motiviranja Hrvata iz BiH koji žive u Hrvatskoj da glasuju na izborima u svojoj domovini, a što do sad nije bio slučaj.

Iz te stranke ističu da se i neki političari iz BiH više trude oko izbora za hrvatski Sabor nego oko svojih političkih pozicija u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo HNZ-a donijelo je odluku da se u siječnju i veljači 2008. godine održi niz manifestacija koje će povezati prošlost te stranke i njezino današnje djelovanje, a vrhunac će biti međunarodni simpozij "Hrvati pred vratima Europske unije".

Predsjedništvo HNZ-a je također odredilo kandidate za novi Izvršni odbor stranke, a obnovljen je i Aktiv žena HNZ-a na čelu sa Zdenkom Pandža iz Mostara.