Nakon razrješenja Primorca
0

HNS: Prlićevo imenovanje u HT-u mimo zakona

SRNA
Stipo Prlić
Stipo Prlić
Hrvatski narodni sabor (HNS) saopštio je da je odluka Vlade FBiH o davanju saglasnosti Nadzornom odboru Hrvatskih telekomunikacija Mostar za razrješenje predsjednika Uprave HT-a Vilima Primorca i za imenovanje Stipe Prlića za v.d. predsjednika donijeta mimo zakonske procedure.

U saopštenju HNS navodi da je neopravdano ranije obrazloženje Vlade FBiH prema kome Nadzorni odbor nije imao saglasnost za imenovanje Primorca, s obzirom da u vrijeme imenovanja Uredba Vlade nije propisivala obavezu pribavljanja bilo kakve saglasnosti.

U vezi sa navodima  da je Primorac u vrijeme imenovanja za predsjednika Uprave HT-a bio u sukobu interesa, HNS navodi da prema zakonima o sukobu interesa u organima vlasti FBiH, odnosno u institucijama vlasti BiH, u upravu javnog preduzeća ne mogu biti imenovane osobe koje vrše funkciju u političkim strankama, dok zakoni nemaju primjenu u obrnutom slučaju.

HNS je optužio pojedine zvaničnike SDP-a BiH za "jasnu namjeru da stvore atmosferu ničim utemeljenog hrvatskog separatizma u BiH, a prikriju majorizaciju i političko nasilje koje SDP i SDA, potpomognuti strankama bez većinskog hrvatskog izbornog legitimiteta, provode nad hrvatskim narodom u BiH". 

"Drugim riječima, u Srednjebosanskom kantonu žele da uspostave izrazitu dominaciju bošnjačkog naroda nad hrvatskim, a  u Hercegovačko-neretvanskom kantonu žele da imaju apsolutnu ravnopravnost.... Bošnjačke političke elite djeluju po principu: Gdje smo većina to je samo naše, a gdje su Hrvati većina to je pola - pola, što je slučaj i sa gradom Mostarom koji je izuzetak u odnosu na sve druge gradove u BiH", navodi HNS. 

HNS ističe da je isti takav odnos i prema braniteljima u resornom ministarstvu. 

"Osnovno pitanje je koliko je pripadnika Armije BiH, a koliko pripadnika HVO-a uvedeno u prava, kao i koliko je civilnih žrtava rata /bošnjačkih/ uvedeno nezakonito u prava koja im ne pripadaju? Zatim, koliko je pripadnika Armije BiH, a koliko HVO-a izvedeno iz prava? To treba da odgovori tzv. ministar i da li će nelegalna i neustavna Federalna vlada sredstva oduzeta od hrvatskih branitelja usmjeriti u kupovinu socijalnog mira u privatnim preduzećima u kantonima sa bošnjačkom većinom", navodi HNS.
Stranke okupljene u HNS BiH ističu da su ove nezakonite i neustavne aktivnosti usmjerene direktno na podrivanje nacionalne sigurnosti hrvatskog naroda u BiH.

"Svi koji misle da su optužbe neosnovane treba da iznesu argumentovane podatke, a ne da se pozivaju na visokog predstavnika, američkog ambasadora i međunarodne predstavnike. To rade samo licemjeri u nedostatku argumenata zasnovanih na ustavu i zakonu. Naš interes je vladavina prava i BiH u kojoj će se poštovati prava i izborna volja sva tri konstitutivna naroda", navodi HNS.