BiH
67

HNS: Kaplanov napad na Raguža je pokušaj ubistva, treba mu zabraniti kandidaturu za načelnika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine s velikom zabrinutošću skreće pažnju nadležnim tijelima vlasti BiH i svekolikoj javnosti, ali i ambasadama i međunarodnim organizacijama i dužnosnicima u našoj zemlji, na grube povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, te dramatičnu ugroženost same biti demokratskog poretka i građanskog mira u BiH, koje su se na teritoriju općine Stolac dogodile tokom održavanja lokalnih izbora 2. 10. 2016. godine.

"U toku provođenja izbornog procesa, kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Inicijativa za Stolac za dužnost načelnika općine Stolac Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinske izborne komisije Stoca Ivana Perića i člana biračkog odbora u toj općini Maria Raguža. Kaplan je tom prigodom Ragužu nanio teže tjelesne ozljede, uslijed čega je Raguž bio hospitaliziran, a njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno ugroženo, stoga se Kaplanov napad može okarakterizirati i kao pokušaj ubojstva. Ono što ovom napadu daje posebnu težinu je činjenica da su gospoda Perić i Raguž u trenutku napada obavljala svoju službenu dužnost, te da je napadom na njih ne samo ugrožen njihov život i zdravlje, već je grubo ometen i onemogućen i sam proces održavanja izbora u općini Stolac. Skrećemo pažnju i na činjenicu da je ovaj razbojnički napad na same temelje demokratskog funkcioniranja države učinio bivši ministar kulture i sporta u Vladi FBiH, odnosno, sadašnji kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Inicijativa za Stolac za najvišu dužnost u izvršnoj vlasti općine Stolac", navodi se u saopćenju HNS-a.

Poslije fizičkog nasilja nad predstavnicima državne institucije, uslijedio je i direktan napad na najvažniji institut funkcioniranja svake demokratske i slobodne države – izborni proces.

"Članovi i pristaše Inicijative za Stolac izvršili su direktnu fizičku agresiju na određena biračka mjesta s kojih su otuđili imovinu državne institucije zadužene za provedbu izbora. Time su ugrozili ne samo sigurnost priosutnih birača i službenih osoba, nego i sam ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine", kaže se u saopćenju.

HNS priopćenje za javnost koje je ovim povodom izdala Inicijativa za Stolac smatra perfidnim i pokušajem skretanja pažnje s glavnog problema, a to je nasilničko, razbojničko, protuzakonito i protuustavno ponašanje Salmira Kaplana i njegovih pristaša iz Inicijative za Stolac.

"Ukoliko su članovi Inicijative za Stolac bili primijetili bilo kakve nepravilnosti i prekršaje u toku izbornog procesa, jedini legalan i legitiman način reakcije na takve pojave je zakonom propisana procedura, a nikako razbojništvo i fizička agresija prema ljudima, imovini i predstavnicima institucija u vrijeme i na mjestu obavljanja njihove službene dužnosti. Umjesto zakonom propisanih procedura članovi Inicijative za Stolac upotrebljavaju fizičku silu, premlaćuju osobe pri obavljanju službene dužnosti, otuđuju imovinu, onemogućavaju izborni proces i onda sve to u priopćenju okarakteriziraju kao 'demokratski čin'", stoji u saopćenju.

Prema HNS-u dostupnim informacijama, upravo su članovi i pristaše Inicijative za Stolac radili ono za što u priopćenju optužuju HDZ BiH, a to su višemjesečne pripreme kako bi se izbornim inženjeringom i manipulacijama osvojila vlast u Stocu.

"Zbog svega prethodno navedenog, pozivamo sve nadležne institucije u BiH da utvrde činjenice i odgovornost svih sudionika u ovom sramotnom, ali i iznimno opasnom događaju koji je mogao izazvati vrlo tragične političke i sigurnosne posljedice, te da primjereno kazne sve one osobe za koje se utvrdi da su poduzimale bilo koju aktivnost koja nije u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Također ih pozivamo da provjere i utvrde sve moguće nepravilnosti i nezakonitosti u procesu pripreme i provedbe izbora u Općini Stolac, da o tome pravovremeno i istinito informiraju javnost, te prema mogućim prekršiteljima poduzmu sve zakonom propisane aktivnosti", kaže se u saopćenju.

U HNS-u su mišljenja kako već u ovoj fazi razvoja spomenute situacije postoji dovoljno nepobitnih dokaza i činjenica na osnovu kojih je sasvim logično i legitimno donijeti privremenu mjeru zabrane sudjelovanja u svojstvu kandidata na mogućim ponovljenim izborima svima kojima je nedvojbeno utvrđena primjena fizičke sile prema članovima i imovini Izborne komisije.

Iz HNS-a su se obrušili i na "sarajevske medije" optužujući ih za nepristrasnost, nekorektno i neprofesionalno izvještavanje.