BiH
3

HNS i dva HDZ-a razmatraju zajednički nastup na izborima

SRNA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Mostaru će danas biti održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na kojoj će biti odlučeno da li će dva HDZ-a zajedno nastupiti na opštim izborima pod okriljem HNS-a.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a BiH, koja će biti održana u Domu HDZ-a BiH s početkom u 11 sati, bit će razgovarano i o pripremama HNS-a BiH za predstojeće opšte izbore.

Sve stranke članice HNS-a, osim HDZ-a 1990, izrazile su spremnost za zajednički nastup na opštim izborima, a danas se očekuje konačan odgovor HDZ 1990.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je rekao da će HNS na sjednici donijeti konačnu odluku o zajedničkom nastupu.

"Vjerujem da će kolege iz HDZ-a 1990 donijeti sličan stav, jer je to ono što se čeka posljednja dva mjeseca. Želja nam je da stranačko stavimo ispod interesa hrvatskog naroda i HNS-a i da nastupimo zajedno, ali vidjet ćemo koja će to biti tehnička forma", rekao je Čović, koji je i predsjednik HNS-a.

Glavni odbor HDZ-a 1990 odlučio je u subotu, 1. februara, da na ovogodišnjim opštim izborima nastupi kao samostalan politički subjekt, uz mogućnost zajedništva sa strankama Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ali uz uslov da razgovori o savezu budu vođeni na ravnopravnim osnovama.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž poručio je da je ova stranka samostalan politički subjekt, ali uz poseban osjećaj za nacionalnu dimenziju odgovornosti, kao i za BiH, te ne bježi od zajedništva, ali uz procjenu gdje je savez potreban i uz jasan stav da je neophodna korjenita reforma HNS-a.