BiH
0

HNK: Usvojen rebalans budžeta za 2011. godinu

FENA
Denis Lasić
Denis Lasić
Na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jednoglasno je usvojen rebalans budžeta za 2011. godinu u iznosu od 166 miliona maraka.

Kako je u izjavi za medije kazao predsjednik Vlade HNK-a Denis Lasić, danas je usvojen rebalans u formi u kojoj ga je predložila Vlada.

"Vlada je rebalansom budžeta za 2011. godinu uradila maksimalno što se sad u ovom trenutku može uraditi. Dosta smo toga spasili i oživjeli, ali to još nije ni blizu onoga što želimo uraditi u budžetu za 2012 godinu", kazao je Lasić.

Ministar financija HNK Samir Hadžihusejnović izjavio je za kako je na sjednici djelomično prihvaćeno i nekoliko amandmana kada je riječ o rebalansu budžeta, kao što je amandman koji se odnosio na narodnu knjižnicu, radiostanice koje se u državnom vlasništvu, te amandman koji se odnosi na četiri udruge Armije BiH i četiri udruge HVO-a.

"Danas je s određenim korekcijama usvojen rebalans koji je predložila Vlada. Na sjednice je bilo populističkih govora od nekih poslanika, međutim mi smo nastojali da zatvorimo godinu na najbolji mogući način", kazao je ministar Hadžihusejnović.

Po njegovim riječima, u budžetu za 2012. godinu neće biti znakovitih porasta i on će se planirati u sličnim iznosima kao što je bio i budžet za tekuću godinu.

"Važno je istaknuti da u budžetu za 2012. godinu ne bi trebalo biti nerealnih potraživanja poslanika. Ova Vlada puno je ozbiljnija u svome radu od prethodne i ako se budu neke obveze prihvaćale, prihvatit će se samo ako za njih bude postojalo realo objašnjenje", kazao je Hadžihusejnović, istaknuvši kako postoje rezerve koje će se pokušati iskoristiti za sanaciju deficita tekućeg budžeta.

Govoreći o odluci o privremenom financiranju javnih potreba HNK za prvo tromjesečje 2012. godine, ministar Hadžihusejnović kazao je kako bi se u sljedećih sedam dana na sjednicama Vlade i Skupštine HNK trebao naći prijedlog i nacrt budžeta za 2012. godine.