SDP
0

"Hljeb ne smije poskupjeti"

Sarajevo-x.com
Povodom najavljenog poskupljenja hljeba i osnovnih životnih namirnica koje se pravda povećanjem cijene pšenice na svjetskoj berzi, iz SDP-a Bosne i Hercegovine oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem javno iskazuju protivljenje bilo kojoj vrsti poskupljenja hljeba kao osnovnog prehrambenog artikla.

"Ovim putem tražimo od Vijeća ministara da se u hitnoj zakonskoj proceduri smanji stopa PDV-a za osnovne životne namirnice što je Klub zastupnika SDP-a u posljednjih pet godina u nekoliko navrata predlagao u Parlamentu BiH", navedeno je.

SDP insistira da nadležna tijela i vlast moraju intervenisati kako bi se zaštitili potrošači, ali i stimulirali domaći poljoprivredni proizvođači kroz konkretne programe podrške.

"U isto vrijeme dok se s jedne strane, uz prećutnu saglasnost vlasti u BiH, najavljuje poskupljenje hljeba, s druge strane javna preduzeća poput 'BH Telecoma' kupuju zgradu za nekoliko desetina miliona KM. Većina građana Bosne i Hercegovine, koji se ionako nalaze u teškoj finansijskoj situaciji, ne smiju biti taoci neodgovorne vlasti i njene nesposobnosti da u svim sličnim situacijama zaštiti interes običnog čovjeka", saopćeno je iz Centra za informisanje SDP BiH.